Η αυτογελοιοποίηση ως κοινοβουλευτική και πολιτική πρακτική

Αναδημοσίευση:  Γράφει η Σοφία Βούλτεψη 05/04/2012    


  Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω γράψει τίποτε – πέραν της στενής ειδησεογραφίας – για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής σχετικά με το (φουσκωμένο) έλλειμμα.
Και δεν έγραψα επειδή ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΩ.
Το πόρισμα μιλά από μόνο του: Η επιτομή της μονομέρειας, καμιά αναφορά στην ταμπακιέρα, καμιά σχέση με τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η μεγαλύτερη από όλες τις ντροπές του σίριαλ των (λέμε τώρα) εξεταστικών επιτροπών.
Η αηδία μου υπήρξε τόσο μεγάλη, που προτιμώ να αναφερθώ στο γενικό:
Η εξεταστική για το έλλειμμα αποτελεί τον θρίαμβο της αυτογελοιοποίησης μιας Βουλής που πλέον ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Και επειδή ενός κακού επερχομένου μύρια έπονται, ακολούθησε το αποκαρδιωτικό θέαμα των τελευταίων ημερών, που απλώς χρησιμεύει ως επιχείρημα για όλους εκείνους που πιστεύουν ότι οι εκλογές έπρεπε να έχουν διεξαχθεί από το Φθινόπωρο – χωρίς καθόλου να περάσουμε από την γελοιοποίηση της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Δεν πρόλαβε να εκδοθεί το περί ου ο λόγος πόρισμα και άρχισε ένα γαϊτανάκι φαιδρότητας:
Βροχή τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, οπισθοχωρήσεις υπουργών, αποσύρσεις τροπολογιών που εν χορδαίς και οργάνοις είχαν κατατεθεί.
Είναι τόσο γελοία η κατάσταση, που αποσύρθηκε ακόμη και η τροπολογία για τα κέντρα κράτησης μεταναστών, επειδή, λέει, ήταν… εκπρόθεσμη – και όχι επειδή είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών!
Άλλωστε, όπως ανερυθρίαστα μας ενημέρωσαν, η συγκεκριμένη τροπολογία θα επανακατατεθεί στο… νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για το ΙΚΑ!
Είναι τόσο γελοία η κατάσταση, που η «κυβέρνηση ειδικού σκοπού», εξελίχθηκε – και οδεύει προς την περάτωση του βίου της – σε… κυβέρνηση ειδικών τροπολογιών.
Είναι τόσο γελοία η κατάσταση, που ξαφνικά οι πάνσοφοι κυβερνήτες κατελήφθησαν από έναν πυρετό δράσης, παριστάνοντας μέσα στο παραλήρημά τους πως θα τα λύσουν όλα μέσα σε μια εβδομάδα.
Καυγάδισαν (ξανά) για τα ταξί, έστησαν (στη φαντασία τους) κέντρα για τους μετανάστες, έδωσαν κοινές συνεντεύξεις Τύπου για το θέμα, ανακοίνωσαν πού θα λειτουργήσουν τα πρώτα κέντρα και τα πήραν πίσω, οργάνωσαν επιχειρήσεις-σκούπα στην Αθήνα, παριστάνοντας ότι… εξαφανίζουν τους λαθρομετανάστες, χωρίς ποτέ να μας πουν πού τους πήγαν, ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες (για το ίδιο θέμα, αλλά και για την… Ανάπτυξη), ταξίδεψαν στο Κατάρ (για τις περίφημες καταριανές επενδύσεις), μας (ξανα)παρουσίασαν καινούργιους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ (με τις μηχανές τους, με τα κράνη τους, με τα όλα τους), (ξανα)συνεδρίασαν για τις συγχωνεύσεις και δεν προλαβαίνουν να κλείνουν θέσεις ομιλητών σε συνέδρια και ημερίδες για τα πετρέλαια και την ενέργεια (του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου).
   
Και το καταπληκτικότερο όλων:
Σε (άλλη μια) κοινή συνέντευξη Τύπου, μας παρουσίασαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης (σε 23 πόλεις, παρακαλώ) 2.000 ατόμων που αποτελούν το προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών μας χώρων, «με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας των εγκαταστάσεων και των χώρων αυτών».
    
Δηλαδή, πρώτα καταληστεύτηκαν τα μουσεία και μετά εκπαιδεύεται το προσωπικό!
   
Προφανώς όλοι έχουν δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση…