Σύγχρονα θέματα
"ανάπτυξη"


Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι» Ηπείρου

Ομάδα Ιωαννίνων

Ξεκινάμε με χαρά εδώ στα Γιάννενα την τοπική ομάδα του «Πελίτι» ( www.peliti.gr ), με πρώτο στόχο τη συλλογή και καταγραφή των ντόπιων ποικιλιών λαχανικών, δημητριακών και δέντρων καθώς και την καταγραφή της αυτόχθονης γνώσης που έχουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας.

Θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική ταυτότητα του τόπου μας και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.  Τους σπόρους και τις γνώσεις που για χρόνια φύλαξαν και διατηρηθήκαν ζωντανοί στο πέρασμα του χρόνου.

Είναι ευθύνη δική μας τώρα να τους παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, όπως ακριβώς τους βρήκαμε κι εμείς από τους παλαιότερους.

Καλούμε λοιπόν όποιον Ηπειρώτη και όποια Ηπειρώτισσα κρατάει παλιό σπόρο να επικοινωνήσει μαζί μας  και να μας βοηθήσει σ’ αυτό το ξεκίνημα.


Για την τοπική ομάδα του «Πελίτι» στα Ιωάννινα

Χάρις Μελά

  

  **************************************************

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 και ώρα 19.00 η «Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι» (Τοπική Ομάδα Ιωαννίνων) και ο Δήμος Ιωαννιτών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για την υποστήριξη και ανάδειξη της βιοποικιλότητας του τόπου μας, διοργανώνουν εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Το Πελίτι ξεκίνησε τη δράση του το 1995, ασχολείται με τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των τοπικών ποικιλιών, η έδρα του είναι στο Παρανέστι Δράμας και έχει 20 τοπικές και θεματικές ομάδας σε διάφορες περιοχές της χώρας και στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με σύντομη ενημέρωση για την αξία των παραδοσιακών ποικιλιών και τη δράση του Πελίτι και στη συνέχεια θα μοιραστούν σπόροι λαχανικών από παραδοσιακές ποικιλίες και σπορόφυτα ντομάτας από παραδοσιακή Γιαννιώτικη ποικιλία που ετοίμασαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. και του 1ου Ε.Κ. Ιωαννίνων.

Παράλληλα θα λειτουργήσει  εργαστήρι εικαστικής έκφρασης για παιδιά (και όχι μόνο) με θέμα και υλικό τους σπόρους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους Δημοτικούς λαχανόκηπους του Δήμου Ιωαννιτών (περιοχή Σταυρακίου) και διοργανώνεται υπό την αιγίδα και τη χορηγία του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών, του ΟΚΠΑΠΑ και του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής.

 

Πληροφορίες: www.peliti.gr   
fb: κοινότητα Πελίτι 
YouTube: Peliti
e-mail Πελίτι Ιωαννίνων:
ioannina@peliti.gr

Τοπική ομάδα Εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι

 

   

  


 

   

  
    αριθμός επισκεπτών