Σύγχρονα θέματα
"ανάπτυξη"


Οι ρομποτικές κάμερες Nikon του Μουντιάλ:

ένα θαύμα τεχνολογίας

 Αναδημοσίευση από photo.gr         

Τώρα που κατακάθεται η σκόνη από το Μουντιάλ του Qatar και γίνεται η αποτίμηση του φετεινού Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που συγκέντρωσε δισεκατομμύρια θεατές αλλά και ξεσήκωσε αντιδράσεις για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο μικροσκοπικό πάμπλουτο κρατίδιο του Αραβικού Κόλπου, ξεδιπλώνεται και το παρασκήνιο. Όχι μόνο το πολιτικό με το Qatargate αλλά και το τεχνολογικό. Στα καθ ημάς δηλ. στον κόσμο του Imaging υπήρξαν ενδιαφέρουσες καινοτομίες για το φωτορεπορτάζ από τους αγώνες. Όπως το παράδειγμα των φωτορεπόρτερ του γνωστού διεθνούς πρακτορείου Agence France Press (AFP) Glyn Kirk και Ozan Kose.

      

 

Για να καλύψουν τους αγώνες αυτοί οι δύο αξιοποίησαν το μηχανισμό Robotic Pod από την εταιρία Mark Roberts Robotic Control με μηχανές Nikon Z9 και τηλεφακό Nikkor Z 100-400mm f/4,5-5,6. O μηχανισμός περιέχει ηλεκτρικά μοτέρ που ελέγχουν το zoom και την εστίαση των φακών ενώ για τα σώματα ισχύει απομακρυσμένος έλεγχος με software. Tα gimbal αναρτώνται σε ρομποτικούς βραχίονες Robotic Arms PTA-1 με ικανότητα φορτίου ως 25kg. Για τον έλεγχο των σύνθετων κινήσεων χρησιμοποιείται ένα τροποποιημένο σύστημα controller από PlayStation. Το software που έχει στοιχεία artificial Intelligence είναι προγραμματισμένο να αναγνωρίζει αυτόματα συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές αλλά και την μπάλα.

   


 

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό αλλά αποτελεί κοινό μυστικό στους ειδικούς ότι και οι μπάλες των αγώνων του World Cup της FIFA ενσωματώνουν σένσορες ώστε να προσδιορίζεται ανά πάσα στιγμή η ακριβής θέση της μπάλας αλλά και να αποδεικνύονται επίμαχες φάσεις όπως offside, αν πέρασε η μπάλα τη γραμμή του τέρματος και σημειώθηκε γκολ κλπ. Παρακολουθώντας τη θέση της μπάλας ο φακός πάντα κλειδώνει στην φάση εκτός αν ο φωτογράφος χρειάζεται πανοραμικά πλάνα…

    


   

 

Τα ρομποτικά συστήματα της MRMC αξιοποιούνται εδώ και χρόνια σε αγώνες ποδοσφαίρου ενώ κάποια μένουν μόνιμα εγκατεστημένα σε στάδια. Για παράδειγμα, το 2020 είχαν εγκατασταθεί από τη Nikon Professional Services πέντε ρομποτικά συστήματα Nikon D5 στο στάδιο των Red Sox στη Βοστώνη.

 

  
    αριθμός επισκεπτών