Σύγχρονα θέματα
"ανάπτυξη"


  

 

Ειδική Νομοθεσία από Ευρωπαϊκή Ένωση

για την "Τεχνητή Νοημοσύνη"

Αναδημοσίευση από photo.gr     

   

Εν όψει των διευρυνόμενων εφαρμογών της Artificial Intelligence σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να προωθήσει ειδική νομοθεσία, που θα αντιμετωπίζει προβλήματα που προκύπτουν. Για παράδειγμα έχει τεθεί από ενδιαφερόμενους φορείς πνευματικών δικαιωμάτων, το θέμα με την “εκπαίδευση” των αλγόριθμων μέσω πρόσβασης σε άπειρες φωτογραφίες που υπάρχουν στο internet και είναι διαθέσιμες σε όσους πλοηγούνται.

Στην περίπτωση των AI image generators που φέτος έκαναν δυναμική εμφάνιση όπως DALL-E, Stable Diffusion, MidJourney κλπ. είναι σαφές ότι τροφοδοτούν τα αντιθετικά ζεύγη (generative adversarial) μέσω των οποίων “μαθαίνουν” με φωτογραφίες προσώπων προκειμένου να δημιουργούν τεχνητά πρόσωπα με “δανεισμένα” και παραλλαγμένα χαρακτηριστικά τα οποία όμως μοιάζουν άκρως ρεαλιστικά. Οι πιθανές εμπορικές εφαρμογές είναι τεράστιες: Για παράδειγμα, αν στο άμεσο μέλλον επιχειρήσεις θέλουν φωτογραφίες με μοντέλο για να επιδείξουν π.χ. ρούχα δεν χρειάζεται να πληρώσουν μοντέλο καν φωτογράφο. Θα απευθύνονται στην εταιρία AI η οποία θα τους παρέχει εικόνες με AI και με το φόρεμα που θα έχουν φωτογραφήσει σε στούντιο ή πάνω σε άλλο άτομο.

Ακόμη περισσότερες εφαρμογές μπορούν υπάρξουν για διαφημιστικές και προωθητικές εικόνες ή video με ανθρώπινη παρουσία αφού οι (κάποτε πληρωμένοι) ανθρώπινοι συντελεστές θα αντικαθίστανται από ψηφιακά deep fake με πολύ ρεαλιστική εμφάνιση που σε τίποτε δεν θα έχει να ζηλέψει από το φυσικό. Και οι εταιρίες αυτές θα κερδίζουν, όχι όμως οι κάτοχοι του copyright των ανθρώπινων μορφών που έχουν αναρτημένες φωτό στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το MIT Technology review, oι εταιρίες που θα παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες σε χώρες-μέλη ΕΕ, θα υποχρεούνται να εκπληρώνουν κάποιες προδιαγραφές που είναι ακόμη άγνωστες ή να επιβάλλεται πρόστιμο. Από την άλλη μεριά η μη δημοσιοποίηση των προθέσεων της ΕΕ για το περιεχόμενο της αναμενόμενης νομοθεσίας, οδηγούν σε επιφυλάξεις στον κύκλο των καινοτομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε εφαρμογές Artificial intelligence αφού ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με υποχρεώσεις που δεν έχουν υπολογίσει και θα έχουν επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο 2022, από το Ευρωπαϊκό Forum Τεχνητής Νοημοσύνης έδειξε ότι το 73% των ερωτηθέντων εξέφρασαν απαισιοδοξία για την ανταγωνιστικότητα λόγω αυτών ακριβώς των ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

 

  
    αριθμός επισκεπτών