ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΛΗ  ΤΩΝ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Σύγχρονα θέματα
"υγεία"


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δημοσίευση διεθνούς ερευνητικής εργασίας στο Plos Biology από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας συνέγραψε μελέτη που αποτίμησε εμπειρικά τα προβλήματα από τη διενέργεια πειραματικών μελετών σε ποντίκια για την αξιολόγηση θεραπειών σε νευρολογικά νοσήματα, όπως νόσοι Alzheimer και Parkinson.
Η ερευνητική εργασία με τίτλο «Evaluation of excess significance bias in animal studies of neurological diseases», στην οποία αξιολογήθηκαν 4000 μελέτες και 160 μετα-αναλύσεις, δημοσιεύθηκε σήμερα στο Plos Biology. Μόνο 8 από τις 160 πειραματικές θεραπείες φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα και καμία ένδειξη ύπαρξης σφαλμάτων. Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες και δικλείδες ασφαλείας για το σχεδιασμό, τη διενέργεια και τη δημοσίευση μελετών σε πειραματόζωα και ισχυρούς μηχανισμούς αξιολόγησης από συνασπισμούς επιστημόνων.
Από το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας συμμετείχαν ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιλίδης και ο Δρ. Ευάγγελος Ευαγγέλου, λέκτορες Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής και ο κ. Ορέστης Παναγιώτου, ιατρός και υποψήφιος διδάκτορας.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δηλώνοντας την πλήρη ικανοποίησή τους για τις ερευνητικές διακρίσεις του Ιδρύματος, εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

 

Ιωάννινα, 22 Ιουλίου 2013

Από την Πρυτανεία

--------------------------------------------------------------------

Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, 451 10 Ιωάννινα

Πληροφορίες: Γραμματεία Πρυτανείας

Τηλ.: 26510-07446, 07319, Fax: 26510 07200

e- mail: prytania@cc.uoi.gr

 
    αριθμός επισκεπτών