ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΛΗ  ΤΩΝ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Σύγχρονα θέματα
"υγεία"


       ΕνημερΩσου!’

       "ΡΥθμισε την αρτηριακΗ σου πΙεση!"

 

 

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είναι – φέτος -  αφιερωμένη

στη σημασία της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

άρθρο του καθηγητή Κωνσταντίνου Σιαμόπουλου

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Λόγω της σημαντικής αυτής αμοιβαίας σχέσης, τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να ελέγχονται για τον κίνδυνο που διατρέχουν να αναπτύξουν Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ).

 

Τι είναι η Χρόνια Νεφρική Νόσος;  

Τα νεφρά είναι το φυσικό φίλτρο του οργανισμού, το οποίο αποβάλλει κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία από το αίμα. Καθαρίζουν 200 λίτρα αίματος κάθε μέρα! Παράλληλα ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D. Όταν δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταποκριθούν στο έργο τους, έχουμε Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ).

 

Πόσο επικίνδυνη είναι η Χρόνια Νεφρική Νόσος;

Πολύ! Η πρώτη συνέπεια της ΧΝΝ είναι ο κίνδυνος προοδευτικής απώλειας της νεφρικής λειτουργίας, η οποία οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια και τελικά στην ανάγκη αιμοκάθαρσης ή / και μεταμόσχευσης νεφρού. Η δεύτερη συνέπεια είναι ο πρόωρος θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο, που σχετίζεται με τη νεφρική δυσλειτουργία. Τα άτομα που πάσχουν από ΧΝΝ διατρέχουν τουλάχιστον δεκαπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερειακή αρτηριακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια), ανεξαρτήτως του αν θα παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια.

 

Συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου:

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συμπτώματα στην αρχή. Οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί. Τα συμπτώματα εμφανίζονται αφού έχει ήδη χαθεί περισσότερο από το 50% της λειτουργίας των δύο νεφρών, τα οποία, σε προχωρημένο στάδιο της ΧΝΝ, είναι:

  • Μειωμένη ή και καθόλου παραγωγή ούρων (ανουρία)

  • Κόπωση

  • Μειωμένη εγρήγορση

  • Σύγχυση

  • Χλωμό δέρμα

  • Ταχυπαλμία

  • Ξηροστομία

  • Αίσθημα δίψας

Γιατί η αρτηριακή πίεση είναι σημαντική στη Χρόνια Νεφρική Νόσο;

Όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση, τόσο περισσότερο μειώνεται με τον χρόνο η ροή αίματος στο νεφρό, καταστρέφοντας τη δομή του, βλάπτοντας τη λειτουργικότητά του και οδηγώντας τελικά σε ΧΝΝ. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτός του ότι μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ήδη υπάρχουσας νεφρικής βλάβης. Ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική παρέμβαση στην αντιμετώπιση της ΧΝΝ.

 

Πόσο συχνή είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση;

  • Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άτομα έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αριθμός που αναμένεται να σημειώσει δραματική αύξηση φθάνοντας τα 1,5 δις άτομα έως το 2025. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε πολλά αίτια: στη γήρανση του πληθυσμού, στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία, στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και στην έλλειψη άσκησης.

  • Ένα στα τέσσερα περιστατικά νεφρικής ανεπάρκειας οφείλεται σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Τι συμβαίνει στα νεφρά όταν ένα άτομο έχει υψηλή αρτηριακή πίεση;

  • Όταν έχουν δημιουργηθεί νεφρικές βλάβες λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα νεφρά δεν μπορούν να φιλτράρουν και να αποβάλουν τις περιττές ουσίες και το επιπλέον νερό από το αίμα, να απομακρύνουν τις τοξίνες ή να παράγουν σημαντικές ορμόνες, όπως η ερυθροποιητίνη. Η έλλειψή της οδηγεί σε λιγότερο οξυγόνο στο αίμα, που αναγκάζει την καρδιά να εργάζεται πιο έντονα. Έτσι ο ασθενής αισθάνεται συχνά κουρασμένος και μπορεί να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο.

 

Πώς γίνεται ο έλεγχος των νεφρών;

Με απλές, ανώδυνες εξετάσεις: αίματος, ούρων, απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. υπερηχογράφημα).

 

Τι μέτρα πρέπει να παίρνουν όσοι κινδυνεύουν ή έχουν ήδη ΧΝΝ;

  • Θα πρέπει να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση, μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού, αλκοόλ, αλλά και το βάρος τους και κάνοντας τακτική άσκηση.

  • Οι ασθενείς ενδέχεται να χρειασθεί να λάβουν φάρμακα για άλλες παθήσεις, όπως για τον έλεγχο της χοληστερόλης και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η αναιμία.

  • Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μειώνει τον κίνδυνο των ασθενών με ΧΝΝ να χρειασθούν αιμοκάθαρση ή να υποστούν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

 

Προληπτικές εξετάσεις

Ο προδιαγνωστικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από τα άτομα

που θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου,

όπως:

  • Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση.

  • Άτομα που είναι παχύσαρκα ή καπνίζουν.

  • Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρτασης.

 

Από Χρόνια Νεφρική Νόσο πάσχει ένας στους δέκα ενήλικες. Η υπέρταση και ο διαβήτης είναι οι κύριες αιτίες που την προκαλούν. Δεν εμφανίζει συμπτώματα, παρά μόνον αφού το 50% των νεφρών έχει καταστραφεί.

Γι’ αυτό, ελέγχετε συχνά την πίεσή σας. Επίσης, με μια απλή εξέταση ούρων και αίματος, μπορείτε να διαπιστώσετε την κατάσταση των νεφρών σας.

Μην το αμελείτε.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας σήμερα!

 

 

 

 

 
    αριθμός επισκεπτών