Σύγχρονα θέματα
"παιδεία"


Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Απολογισμός Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών 2015

Και αυτή τη χρονιά η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετείχε στον εορτασμό των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, μιας δράσης που διοργανώνει από το 2012 το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για την υλοποίηση της δράσης η Εφορεία συνεργάστηκε με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών  Βίκου – Αώου και  Πίνδου. Ειδικότερα, στις 02 και 03 Ιουνίου 2015 οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης του Ε΄ Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων μετέβησαν στη Βίτσα, όπου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Βίτσα Ζαγορίου: Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 05 Ιουνίου 2013, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών και περιλάμβανε θεματική περιήγηση και πεζοπορία.

Έτσι και εφέτος, με αφετηρία τον αρχαίο οικισμό τα παιδιά πραγματοποίησαν ένα φανταστικό ταξίδι στον χρόνο με επτά συνολικά σημεία -σταθμούς. Η μετάβαση από το ένα σημείο στο άλλο πραγματοποιήθηκε μέσω «Χαϊκού», τα οποία αναγράφονταν σε πλαστικοποιημένα πινακίδια. Οι μαθητές, αφού τα εντόπιζαν τα διάβαζαν δυνατά και προχωρούσαν στο επόμενο σημείο σταθμό, όπου γινόταν συνοπτική παρουσίαση του διαπραγματευόμενου θέματος, με σύντομες αναφορές στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Ειδικότερα στον αρχαιολογικό χώρο της Βίτσας τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, στις οποίες μοιράστηκαν πινακίδες (tableaux) με χαρακτηριστικές φωτογραφίες των ευρημάτων και συμμετείχαν με ερωτήσεις και απαντήσεις κατά την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου τα παιδιά κλήθηκαν να παρατηρήσουν τον τρόπο οικοδόμησης του κτηρίου και να διαβάσουν τις επιγραφές, που δίνουν στοιχεία σε σχέση με την οικοδόμηση και αγιογράφησή του. Δόθηκε έμφαση στην παρατήρηση και περιγραφή του τοιχογραφικού διακόσμου με θέμα τους Αίνους και την  απεικόνιση της χλωρίδας και της πανίδας (πραγματικής και φανταστικής) στο πλαίσιο της μεταβυζαντινής θρησκευτικής εικονογραφίας.

Στο Μεσοχώρι τα παιδιά συμμετείχαν σε παιχνίδι ρόλων με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβάλλοντος. Χωρίστηκαν σε ομάδες (Τοπικές αρχές, Οικολόγοι, Αρχαιολόγοι, Μηχανικοί) και εκλήθησαν να αναπτύξουν τις απόψεις τους σχετικά με τη διάνοιξη λατομείου στην περιοχή. Έτσι τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αγώνα λόγου, αναπτύσσοντας τις απόψεις τους και χρησιμοποιώντας συναφή επιχειρήματα.

Για το πρόγραμμα συνεργάστηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Ιουλία Κατσαδήμα και η ιστορικός τέχνης Βιργινία Μαυρίκα και από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου, η Έφη Εξάρχου, M.Sc Μηχανικός Περιβάλλοντος, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η Άρτεμις Στεργίου.  

Σημαντική σε όλη διαδικασία ήταν η συνδρομή των εκπαιδευτικών που συνόδευαν τα παιδιά. Πρόκειται για τις δασκάλες της Δ΄ τάξης, Δήμητρα Δρούτσα και Χαρά Δερβέτζα, και της Ε΄ τάξης,  Θεοδούλη Κοκκίνη και Ευφροσύνη Γιαννούλη.

Θεματικές ξεναγήσεις είχαν προγραμματιστεί και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Καστρίτσας με τίτλο «24000 π.Χ-1913 μ.Χ: Τα χνάρια του χρόνου στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Καστρίτσας» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστρίτσας «Τέκμων». Υπεύθυνοι προγράμματος ήταν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Παρασκευή Γιούνη, Υπατία Φάκλαρη και Χάρις Καππά.

 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

45221- Ιωάννινα

efaio@culture.gr

τηλ. 2651010051, 2651010053.

  


 

 

 

 

 
      αριθμός επισκεπτών