"Δράσεις Πολιτισμού"

 Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Ηπειρώτες δημιουργοί
στις Τέχνες, τα Γράμματα, τις Επιστήμες

Εκδήλωση αφιερωμένη στον
Θεόδωρο Παπαγιάννη
ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ
17 Δεκεμβρίου 2010

Άρθρα από εφημερίδες που καταφέραμε να συλλέξουμε

  • ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Γιώργος Τσαντίκος   

Η Πανηπειρωτική τιμά τον Θόδωρο Παπαγιάννη

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκαινιάζουν τον Β΄ Κύκλο «Δράσεις Πολιτισμού» με μία τιμητική εκδήλωση για το γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα της Παλιάς Βουλής και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με προσφώνηση του  προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Αλεξίου και χαιρετισμό εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ομιλητές θα είναι η καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ Αθήνας, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη, ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θάνος Χρήστου, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κώστας Σερέζης, ο φιλόλογος-συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης και ο καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργία Λαδογιάννη.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ευχαριστούν τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη για την ευγενική συμβολή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓

  • THESPROTIA NEWS ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Η Πανηπειρωτική τιμά τον Θόδωρο Παπαγιάννη

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκαινιάζουν τον Β΄ Κύκλο «Δράσεις Πολιτισμού» με μία τιμητική εκδήλωση για το γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα της Παλιάς Βουλής και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με προσφώνηση του προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Αλεξίου και χαιρετισμό εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ομιλητές θα είναι η καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ Αθήνας, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης
Μαρίνα Λαμπράκη, ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θάνος Χρήστου, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κώστας Σερέζης, ο φιλόλογος-συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης και ο καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργία Λαδογιάννη.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ευχαριστούν τον
Ναπολέοντα Ροντογιάννη για την ευγενική συμβολή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

http://www.agon.gr/news/120/ARTICLE/9354/2010-12-15.html

Αναρτήθηκε από thesprotianews στις 12/15/2010

▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓

  • EPIRUS ONLINE 14 Δεκεμβρίου 2010

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία τιμά τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη.

Δεκ 14 |11:44 πμ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκαινιάζουν τον Β΄ Κύκλο «Δράσεις Πολιτισμού» με μία τιμητική εκδήλωση για τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη.
Οι διοργανωτές διερμηνεύοντας αισθήματα βαθιάς ευγνωμοσύνης της κοινωνίας τιμούν τον καλλιτέχνη, που έδωσε αισθητική μορφή στο βίωμα του Ηπειρώτη και κατ’ επέκταση του Έλληνα όλων των εποχών, τον ακαδημαϊκό δάσκαλο και τον βραβευμένο Ευρωπαίο καλλιτέχνη, τον ιδρυτή του «Μουσείου Θόδωρος Παπαγιάννης», που αποτελεί μια σύγχρονη μορφή της ηπειρώτικης ευποιίας και ένα πρότυπο καλλιτεχνικής αγωγής, μέσω μιας τοπο-γεωγραφικής ισορροπίας των πολιτιστικών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η εποχή μας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα της Παλιάς Βουλής και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με προσφώνηση του  Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Αλεξίου και χαιρετισμό εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ομιλητές θα είναι η Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ Αθήνας, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη, ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θάνος Χρήστου, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Κώστας Σερέζης, ο φιλόλογος – συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης και ο Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Επ. Καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργία Λαδογιάννη.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ευχαριστούν τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη για την ευγενική συμβολή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓

  • Sardeas.blogspot.com Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τιμά τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη

 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκαινιάζουν τον Β΄ Κύκλο«Δράσεις Πολιτισμού» με μία τιμητική εκδήλωση για το γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα της Παλιάς Βουλής και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με προσφώνηση του προέδρου της

Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Αλεξίου και χαιρετισμό εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ομιλητές θα είναι η καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ Αθήνας, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη, ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θάνος Χρήστου, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κώστας Σερέζης, ο φιλόλογος-συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης και ο καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργία Λαδογιάννη.Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ευχαριστούν τον οδοντίατρο Ναπολέοντα Ροντογιάννη για την ευγενική συμβολή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Αναρτήθηκε από sardelas στις 22:38

▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓

  • Visual Arts December 15, 2010

Ο Θόδωρος Παπαγιάννης στην Παλαιά Βουλή Αθηνών

Posted: December 15, 2010 by CultZine in Visual Arts0

Εκδήλωση για τον Θόδωρο Παπαγιάννη, στο πλαίσιο των ∆ράσεων Πολιτισµού της Πανηπειρωτικής Συνοµοσπονδίας Ελλάδος για τους Ηπειρώτες ∆ηµιουργούς, πραγµατοποιείται στην Αίθουσα Παλαιάς Βουλής µεθαύριο (Παρασκευή) στις 20.00. Συµµετέχουν οι Κώστας Αλεξίου, Μαρίνα Λαµπράκη – Πλάκα, Θάνος Χρήστου, Κώστας Σερέζης, Λαοκράτης Βάσσης, Παναγιώτης Νούτσος, Γεωργία Λαδογιάννη.

Αύριο, Πέμπτη,  στις 20.30 παρουσιάζεται το βιβλίο «Θόδωρος Παπαγιάννης – Σχέδια» και παράλληλα εγκαινιάζεται η έκθεσή του από τους Χρόνη Μπότσογλου, Μάριο Σπηλιόπουλο, Παναγιώτη Νούτσο στον Ιανό (Σταδίου 24).

     

▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓

  • ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ 22 Δεκεμβρίου 2010

Θύμιος Τζάλλας

   

Γλύπτης και μάστορας της τέχνης

Την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα της παλιάς Βουλής επί της οδού Σταδίου στην Αθήνα, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία τίμησε τον ηπειρώτη γλύπτη και ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θόδωρο Παπαγιάννη.

Το κοινό απάρτιζαν κυρίως Ηπειρώτες της Αθήνας. Ανάμεσα τους άνθρωποι των γραμμάτων (ξεχωρίσαμε τον Γιάννη Δάλλα, τον Γιώργο Χουλιαρά,τον Μιχάλη Σπέγγο), εκπρόσωποι της κυβέρνησης (Βαγγέλης Αργύρης και Σέργιος Λαμπρόπουλος) και άλλοι.

«Παρουσιάζουμε σήμερα τον Θόδωρο Παπαγιάννη, έναν μάστορα των εικαστικών τεχνών, ένα λαμπρό αστέρι του μεγάλου γαλαξία των σύγχρονων ηπειρωτών δημιουργών» ανέφερε στη σύντομη προσφώνησή του ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Αλεξίου προϊδεάζοντας για το ύφος της εκδήλωσης η οποία είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Οι ομιλήτριες και ομιλητές ύμνησαν τον καλλιτέχνη, αλλά και τον φίλο τους Θοδωρή Παπαγιάννη, αφού σχεδόν όλοι τους συνδέονται με φιλία χρόνων μαζί του. Ακόμη όμως και υπό αυτές τις φορτισμένες συνθήκες, τα όσα ειπώθηκαν σε συνδυασμό με το φωτογραφικό υλικό που παρουσιαζόταν στην αίθουσα βοήθησαν τους μη μυημένους (αν και δεν νομίζω να υπήρχαν και πολλοί) να καταλάβουν το υπόβαθρο του δημιουργού και τις βαθύτερες προθέσεις του.

Ο δρόμος της τέχνης από το Ελληνικό

Κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση είχαν η πατρίδα του Παπαγιάννη, το Ελληνικό, τα πρώτα χρόνια και τα βιώματα του στο χωριό του.

Σε αυτά στάθηκε και ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θάνος Χρήστου. Υπενθύμισε ακόμη το κοινωνικό μήνυμα των έργων του Παπαγιάννη όπως αυτό προέρχεται από τα μνημεία με υλικό τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου, αλλά και από τα βιώματα του. «Η γλυπτική του Παπαγιάννη είναι βιωματική. Προέρχεται από τα παιδικά του χρόνια».

Το έργο του Πολυτεχνείου όπως και τις συνθέσεις έξω από εκπαιδευτικούς χώρους, (Ακαδημία Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) ξεχώρισε και η συντονίστρια της συζήτησης, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεωργία Λαδογιάννη. «Τα έργα του Παπαγιάννη διαμηνύουν εφαρμοσμένη ουμανιστική πατριδογνωσία» είπε.

Στα πρώτα χρόνια του Παπαγιάννη και μάλιστα «ως βοσκόπουλου» αναφέρθηκε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη. «Φαίνεται ότι ο Θόδωρος Παπαγιάννης ήταν κάποτε βοσκόπουλο. Εκεί λοιπόν άρχισε τις πρώτες συνομιλίες του με την τέχνη. Είναι πολύ ωραίο ότι διήνυσε όλο αυτό το δρόμο χωρίς να χάσει τη σεμνοπρέπεια που πρέπει να διακρίνει τον καλλιτέχνη» είπε η κ. Λαμπράκη. Στη συνέχεια επιχείρησε να σκιαγραφήσει την πορεία ενός καλλιτέχνη λέγοντας ότι οι μεγάλοι δημιουργοί ξανακάνουν τον δρόμο της τέχνης ώσπου να συναντήσουν τον καιρό τους. «Ξεκινούν ταπεινά και κάποτε φτάνουν στις μορφές που τους υπαγορεύει ο καιρός τους. Αν πάνε αιφνιδίως και απευθείας, χωρίς δηλαδή να έχουν ξανακάνει τον δρόμο της ιστορίας της τέχνης τότε στη πραγματικότητα είναι κινδυνοποιοί, όχι αληθινοί καλλιτέχνες. Θυμηθείτε τον Πικάσο που στα 14 του χρόνια σχεδίαζε σαν τον Ραφαέλο και που διήνυσε όλο αυτό τον δρόμο για να γίνει ο πιο ρηξικέλευθος καλλιτέχνης του 20ου αιώνα. Έτσι ξεκίνησε Θόδωρος Παπαγιάννης, ξανάγραψε την ιστορία της τέχνης ταπεινά».

Η κ. Λαμπράκη χαρακτήρισε τον ηπειρώτη δημιουργό «σπουδαίο μαρμαρογλύπτη και χειροτέχνη» και διέκρινε περιόδους στο έργο του. Μία περίοδο τεκτονική με χαρακτηριστικά κυβισμού. Μια δεύτερη περίοδο οργανική και τέλος μια τρίτη όπου κυριαρχεί η καμπύλη στο έργο του.

Έκανε ξεχωριστή αναφορά στις γνώριμες μνημειακές φιγούρες του Παπαγιάννη, περιγράφοντας τη διαδρομή τους στο έργο του γλύπτη. «Είναι αρχικώς ειδώλια που σιγά σιγά παίρνουν μέγεθος μνημειακό και γίνονται αυτές οι φοβερές τελετουργικές φιγούρες. Βγαίνουν από τα βάθη της αρχαιότητας, από την ύστερη μινωική, τη μυκηναϊκή εποχή.

Το μουσείο

Το άλλο σημείο αναφοράς της εκδήλωσης ήταν το μουσείο του Παπαγιάννη στον γενέθλιο τόπο, το Ελληνικό. Ο συντοπίτης του καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος ανέλαβε τον ρόλο του ξεναγού. «Τόσο η κλίμακα του χρόνου όσο και ορίζοντας των θεματικών ενοτήτων (του μουσείου) επιτρέπουν να φανεί η ιδιοσυστασία του καλλιτέχνη» τόνισε. Θέλησε επίσης να συνδυάσει την παρουσία του μουσείου στο Ελληνικό με τους καιρούς που ζούμε. «Είναι μια μορφή αισιοδοξίας στη δυσχείμερη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Ένας νόστος που συμπυκνώνει την ανάγκη για γείωση και απογείωση από αυτή την πραγματικότητα και τις πολλαπλές της αναθυμιάσεις. Το μουσείο είναι ανοιχτό στα ομόλογα εγχειρήματα του τόπου. Στο Ελληνικό και το Μουσείο αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος Κώστας Σερέζης -η ομιλία του τράβηξε σε μάκρος ξεστρατίζοντας σε περιστατικά χωρίς μεγάλη σχέση με την εκδήλωση.

«Κοιτάζοντας τα εκθέματα στο εξαιρετικά διαρρυθμισμένο χώρο του μουσείο, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί οι παιδικές του μνήμες υπήρξαν ο πλούτος του Παπαγιάννη. Πλούτος είναι τα ερεθίσματα εκείνα που ενεργοποίησαν τις δυνάμεις εντός του. Αν δεν υπήρχε αυτό το σχολείο θα έπρεπε να εφευρεθεί γιατί εκεί βρίσκονται οι πηγές μιας μεγάλης βάσης της καλλιτεχνικής προσφοράς του που αντικατοπτρίζει βασικές ανάγκες της ζωής.

Ο φιλόλογος-συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης στηρίχθηκε σε αποστροφές του ίδιου του Παπαγιάννη γύρω από τις πηγές της τέχνης του, την αρχαία ελληνική παράδοση και τη λαϊκή τέχνη. Μίλησε επίσης για την αντίληψη του Παπαγιάννη για την κοινωνική λειτουργία της τέχνης, αλλά την Ήπειρο. Τον χαρακτήρισε απλό και ίδιο σε όλη του τη διαδρομή όπου και αν βρίσκεται και με όποιον και αν βρίσκεται.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο ίδιος ο γλύπτης πήρε τον λόγο ευχαριστώντας τους πάντες για την παρουσία και τα λόγια τους. «Αν πω περισσότερα μετά από όλα αυτά θα επιχειρήσω να αποδομήσω τον εαυτό μου» είπε κλείνοντας με ελαφρώς σκωπτική διάθεση την εκδήλωση.

  

Ευχαριστούμε θερμά τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη για την παραχώρηση των φωτογραφιών

 

▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓

  • Epirus Channel Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

Παρ, 24/12/2010 - 14:24

 ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ

Η αφάνταστη γοητεία

της Λαϊκής Τέχνης

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

  

 

Με τη βράβευση του πιο επιφανούς σύγχρονου Ηπειρώτη δημιουργού, του Θόδωρου Παπαγιάννη, γλύπτη, ομότιμου καθηγητή Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), άνοιξε ο δεύτερος κύκλος των εκδηλώσεων «Δράσεις Πολιτισμού», που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ)σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Χειμαρρώδης λόγος, φιλικά πρόσωπα, πλατιά χαμόγελα και θερμά χειροκροτήματα πλημμύρισαν την αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Βουλής, στη Αθήνα, τη στιγμή κατά την οποία κατασυγκινημένος ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρελάμβανε από τον πρόεδρο της ΠΣΕ κ. Κώστα Αλεξίου την τιμητική πλακέτα, στον οποίο απενεμήθη εις αναγνώριση όχι μόνο του πλούσιου έργου και την ανεκτίμητη προσφορά του στην τέχνη και την Ήπειρο, αλλά και για την αξιοθαύμαστη πατριδολατρία του.

Πατριδολατρία την οποία απέδειξε και ανέδειξε με την ίδρυση στη γενέτειρά του, Ελληνικό Ιωαννίνων, του ομώνυμου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ένα μουσείο-σταθμός στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, μέσα στο οποίο φιλοξενούνται αποκλειστικά έργα του καλλιτέχνη. Έργα που πηγάζουν από τους ανθρώπους του τόπου του, τα ήθη και τα έθιμά τους, τις αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τις φυσικές ομορφιές του, τις τέχνες, το εμπόριο, τα ζωντανά και τα πετούμενα, τις ασχολίες, τους πόνους, τους καημούς και τις προσδοκίες των υπερήφανων συμπατριωτών του, τους Ηπειρώτες, όλους τους ταπεινούς και αφανείς.

Ένα μουσείο-κόσμημα των ηπειρώτικων καταβολών, ένα σχολείο μάθησης και διαπαιδαγώγησης, πρωτίστως, μαθητών και επισκεπτών απ΄όλη τη χώρα αλλά και την αλλοδαπή που καταφθάνουν για να θαυμάσουν τις υπέροχες πρωτότυπες δημιουργίες που εκτίθενται. Εκθέματα πλούσια σε περιεχόμενο και εντυπωσιακή τεχνοτροπία με έκδηλη την εξωτερίκευση των συναισθημάτων του δημιουργού για τη γενέθλια γη και τους ανθρώπους που τον ενέπνευσαν και τον πλούτισαν με  δημιουργικά ερεθίσματα. Και του έδωσαν την ευκαιρία να αναδείξει το μεγάλο ηπειρώτικο καημό με τον οποίο είναι διαποτισμένος για την πατρώα γη και την ιερή σχέση που διατηρεί μ΄ αυτήν. Και τιμώντας την της επέστρεψε όλον τον πλούτο που αποκόμισε από τον τόπο και τους ανθρώπους του, κοσμώντας την  με πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις και βραβευμένα έργα τα οποία στολίζουν το μουσείο.

Αυτόν το μάστορα, τον πρωτομάστορα που ανέδειξε την αφάνταστη γοητεία της λαϊκής τέχνης τίμησε η Πανηπειρωτική και οι παρευρεθέντες στη βράβευσή του Ηπειρώτες, ομότεχνοί του, συνάδελφοι, λάτρεις των εικαστικών τεχνών.

Επί της υποδοχής ο γενικός γραμματέας της ΠΣΕ κ. Ιπποκράτης Κατσένης καλωσόρισε τους παριστάμενους και προλόγισε την εκδήλωση και τον τιμηθέντα. Το εγκώμιο του κ. Παπαγιάννη  έπλεξε, ξεδιπλώνοντας το πλούσιο βιογραφικό του,  ο οικοδεσπότης πρόεδρος κ. Κώστας Αλεξίου, χαρακτηρίζοντάς τον ως το λαμπρότερο αστέρι της σύγχρονης δημιουργίας.

Η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Γεωργία Λαδογιάννη, επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, μετέφερε χαιρετιστήριο μήνυμα του πρυτάνεως  κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προοπτικές και τους στόχους του δεύτερου κύκλου ανάδειξης των σύγχρονων Ηπειρωτών δημιουργών και βεβαίως στο πρόσωπο της ημέρας, τον κ. Παπαγιάννη. Λέγοντας πως το έργο του προκαλεί συγκίνηση και πως μέσα σ΄αυτό έχει καταγραφεί όλη η αγωνία και η χειρονομία του δημιουργού να συνομιλεί και να επικοινωνεί η λαϊκή τέχνη με την πολιτιστική εμπειρία. Και πως τα έργα του στα Γιάννινα και όπου αλλού φιλοτέχνησε θυμίζουν πατριδογνωσία.

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Μαρίνας Λαμπρκη, καθηγήτριας της Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ και διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης η οποία «ζωγράφισε» το πορτρέτο του ανθρώπου και συναδέλφου Παπαγιάννη, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα, το ήθος, την παλικαριά και την παρρησία τον οποίο διακρίνουν. Για το έργο του κατέθεσε πως η τέχνη του πηγάζει από τα χώματα, τα βουνά και τις πέτρες, υλικά της φύσης με τα οποία είναι άριστα εξοικειωμένος.  Για να καταλήξει λέγοντας πως ο καταξιωμένος συνάδελφός της με τα πρωτοποριακά έργα του ξανάγραψε την ιστορία της τέχνης.

Ο κ. Θάνος Χρήστου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ίδρυση του οποίου οφείλεται στον καθηγητή, γλύπτη και ζωγράφο κ. Θ. Παπαγιάννη και τιμητικά φέρει το όνομά του, μίλησε για τον καθηγητή του , επισημαίνοντας ανάμεσα σε πολλά άλλα πως ο τιμώμενος συνταιριάζει όλες τις καταβολές και κατορθώνει να δίνει ένα έργο που διακρίνεται για τη δύναμη και το περιεχόμενό του.

Στη ζωή, τα πρώτα βήματα, τα ερεθίσματα, την τεχνοτροπία, τα έργα, το περιβάλλον στο οποίο έζησε και κινείται ο δημιουργός, αλλά και στα μικρά μυστικά του, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Κώστας Σερέζης.

Ο διακεκριμένος φιλόλογος και συγγραφέας κ. Λαοκράτης Βάσσης έκανε διεισδυτική ανάλυση και κριτική παρουσίαση στα γραπτά κείμενα και σημειώματα του Παπαγιάννη. Λέγοντας πως μέσα απ΄αυτά καθρεφτίζονται οι ιδέες και οι σκέψεις του, οι οποίες μετουσιώνονται σε αγάπη και καημό για τους ταπεινούς και αφανείς και σε αριστουργήματα της τέχνης, όνειρο και νόημα ζωής που καθοδηγούν το μάστορα και πρωτομάστορα να βρει την περπατησιά του για το μέλλον.

Την προσωπικότητα και το έργο του καλλιτέχνη ταυτοποίησε με συγκροτημένο, όπως πάντα, λόγο , ευρυμάθεια, ρητορική δεινότητα, ευγλωττία και γλαφυρότητα ο φίλος και συμπατριώτης του τιμώμενου κ. Παναγιώτης Νούτσος, καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μέσα από 10+6 ενότητες περιέγραψε όλα όσα πηγάζουν μέσα από τις δημιουργικές συνθέσεις του γλύπτη. Για το δέσιμο του έργου με το χώρο, για την επικοινωνία του με τα υλικά, τη φύση, το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τον όγκο και τη μορφή τους. Ολοκληρώνοντας είπε πως ο τιμώμενος πλάθει σαν να διαβάζει από την αρχή την ιστορία του κόσμου.

Τον τελευταίο λόγο, λιτό και σεμνό είχε ο καταξιωμένος καθηγητής, ο οποίος κατασυγκινημένος ευχαρίστησε ομιλητές και παρευρισκόμενους για την αγάπη με την οποία περιέβαλαν τον ίδιο και το έργο του.

Αγαπητέ κ. Παπαγιάννη όλοι οι Ηπειρώτες, και όχι μόνο, είμαστε υπερήφανοι για σένα.

▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓

      αριθμός επισκεπτών