Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Η «Φεύγουσα κόρη»

Η μοναδική παράσταση με τη Ρηνιώ Κυριαζή στις 12 Δεκεμβρίου 2011 στο Καμπέρειο

Αναδημοσίευση από ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ       


Στις 12 Δεκεμβρίου στο Καμπέρειο, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών θα μας δώσει ξανά την ευκαιρία να δούμε μία μοναδική παράσταση, τη «Φεύγουσα κόρη».

Η «Φεύγουσα κόρη» είναι αποτέλεσμα της πολυετούς συνεργασίας της Μίρκας Γεμεντζάκη με την Γιαννιώτισσα ηθοποιό Ρηνιώ Κυριαζή. Μέσα από την εξερεύνηση της φωνής, με το μοναδικό τρόπο που προτείνει η Μίρκα Γεμεντζάκη που στόχο έχει να ελευθερώσει τη βαθύτερη ουσία και ρίζα της φωνής του κάθε ανθρώπου, η Ρηνιώ Κυριαζή ανακάλυψε τη σύνδεσή της με τη μουσική της γλώσσας και των τραγουδιών της Ηπείρου και ξεκίνησε ένα ταξίδι αναζήτησης και καταγραφής υλικού παραμυθιών, αφηγήσεων, τραγουδιών, νανουρισμάτων αλλά κυρίως μοιρολογιών. Μελετώντας την παράδοση του μοιρολογιού δίπλα σε ηπειρώτισσες μοιρολογίστρες που δέχτηκαν να της διδάξουν την τέχνη αυτή ανακάλυψε τη σοφία της αρχέγονης αυτής παράδοσης, ζωντανής ακόμη στη σημερινή Ήπειρο που προσφέρει παρηγοριά καθώς η στιγμή του μεγάλου πόνου μετουσιώνεται, μεταφράζεται σε ποίηση.

Tο διήγημα του κορυφαίου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη 'Μια ψυχή' έδωσε τον απαραίτητο καμβά για να ξετυλιχθεί το νήμα του κύκλου της ζωής μέσα από το νανούρισμα, το παραμύθι, το μοιρολόι της μάνας, της γιαγιάς και της κόρης. Ο λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και η αυθεντική διάλεκτος των παραμυθιών υποδηλώνουν μουσικά την έκφρασή τους και οδηγούν τον ηθοποιό στην τέχνη της αφήγησης. Η ποιητικότητα και μουσικότητα αποτελούν κοινά σημεία της λαϊκής μας παράδοσης και της υπέροχης γραφής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ξεχασμένοι ήχοι και τρόποι ευελπιστούν να φέρουν τον κάθε θεατή κοντά στο δικό του παρελθόν και τόπο.


Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Πάτρα στο θέατρο Λιθογραφείον, όπου δραστηριοποιείται η ομάδα 'βιομηχανική', τον Δεκέμβριο του 2005, μεταφέρθηκε στο θέατρο Φούρνος στην Αθήνα και μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε παίχτηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2007 στο θέατρο του Νέου Κόσμου. Ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Δημητρίων 2006, τη Σκιάθο μετά από πρόσκληση του Μουσείου Παπαδιαμάντη, την Κω, το Ηράκλειο της Κρήτης, τη Μυτιλήνη, τη Μεθώνη και την Κυπαρισσία ,τον Άγιο Στέφανο Αττικής, τα Ιωάννινα, πριν από τρία χρόνια στην Ακαδημία, την Πρέβεζα, το Καπέσοβο και το Γρεβενίτι Ζαγορίου, το Μέτσοβο, τα Πράμαντα Τζουμέρκων, τους Γαργαλιάνους και τη Χίο, το Αγρίνιο, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Κέρκυρα και την Καβάλα μετά από πρόσκληση των αντίστοιχων ΔηΠεΘε.

Η 'Φεύγουσα κόρη' παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας καλεσμένη στο διεθνούς φήμης φεστιβάλ 'Brave festival' στο Wroclaw της Πολωνίας στις 5 και 6 Ιουλίου 2008.

Οι κριτικές της παράστασης είναι πολλές και εξαιρετικές, ενδεικτικά αναφέρονται οι κριτικοί που εγκωμίασαν την παράσταση Κώστας Γεωργουσόπουλος, Δημήτρης Μαρωνίτης, Γιώργος Σαρηγιάννης, Γιώργος Βιδάλης, Έφη Μαρίνου, Λέανδρος Πολενάκης, Αντιγόνη Κάραλη, Ματίνα Καλτάκη, Μαρία Κατσουνάκη, Σάντρα Βούλγαρη, Γιώτα Συκκά.

Για την ερμηνεία της στην παράσταση αυτή η Ρηνιώ Κυριαζή ήταν υποψήφια για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2006.

Στην παράσταση παίζει ζωντανά κλαρίνο ο Μανούσος Πλουμίδης, το Κοστούμι είναι του Μανώλη Καρυωτάκη και οι φωτογραφίες του Γιάννη Βλασταρά, ενώ η παραγωγή είναι τη εταιρείας Θεάτρου Ηώς.

Γενική είσοδος στην παράσταση 10 ευρώ.

 

αριθμός επισκεπτών
    --