Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Fiammifero | Μουσείο Μπενάκη

Ένα μπουλούκι τραγουδάει όπερα περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Ο Ισίδωρος, ο θιασάρχης και εγκέφαλος της ιστορίας, έχει κληρονομήσει από τον θηριοδαμαστή προπάππο του πολλές πιάτσες, δηλαδή πλατείες όπου η αστυνομία είναι μιλημένη άρα δεν κυνηγάει.

 

OPER(O)

FIAMMIFERO

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138

7, 8 & 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

 


Fiammifero (=το σπίρτο) είναι ο τίτλος της νέας παράστασης της ομάδας Oper(O). Οι Oper(O) συμπράττουν με νέους δημιουργούς, ηθοποιούς, μουσικούς και καλλιτέχνες στην πιο τολμηρή παραγωγή της ομάδας στην μέχρι τώρα πορεία της. Μία όπερα μυστηρίου, η οποία σπάει τις συμβάσεις του είδους, όπως τις γνωρίζουμε ως τώρα. Ένα σύγχρονο έργο, γραμμένο από νέους συγγραφείς, το οποίο ενσωματώνοντας μοτίβα της όπερας, δημιουργεί μία νέα ενιαία σύνθεση. Παράλληλα, πρόκειται και για μία ιστορία μυστηρίου, με παράδοξους χαρακτήρες που γίνονται κωμικοί μέσα από τις καταστάσεις που βιώνουν.

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένα μπουλούκι τραγουδάει όπερα περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Ο Ισίδωρος, ο θιασάρχης και εγκέφαλος της ιστορίας, έχει κληρονομήσει από τον θηριοδαμαστή προπάππο του πολλές πιάτσες, δηλαδή πλατείες όπου η αστυνομία είναι μιλημένη άρα δεν κυνηγάει. Με ψώνιο για το λυρικό τραγούδι αλλάζει το προφίλ της ‘’επιχείρησης’’ και από τσίρκο την κάνει όπερα δρόμου, μιας και είναι τενόρος ο ίδιος. Μαζί του έχει την σοπράνο Δώρα, τη σταρ μέτζο σοπράνο Κίρκη, έναν κουφό πιανίστα, τον θρήσκο βαρύτονο Γαβριήλ και ένα «μάγο», τον Οζ, που θέλει να τον προσλάβουν να κάνει μαγικά μεταξύ των σκηνών και τους ακολουθεί σχεδόν με εμμονή σε κάθε πιάτσα. Όλοι μαζί υπό την σκηνοθεσία του Ισίδωρου παρουσιάζουν ‘’εναλλακτικά’’ ανεβασμένα, αποσπάσματα όπερας και φυσικά θεωρούν ότι είναι μέρος μιας καλλιτεχνικής επανάστασης, αν και εξαιρετικά ατάλαντοι. Floor manager ή αλλιώς τρεχαντήρι είναι ένα περίεργο παιδί, το «σπίρτο» όπως ειρωνικά το αποκαλούν. Σε μια από τις πιάτσες η ομάδα βρίσκει τη σοπράνο νεκρή. Αιτία θανάτου; Άγνωστη. Φαίνεται πάντως σαν φόνος. Ποιος τον έκανε; Γιατί; Και οι παραστάσεις; 

Το έργο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο παραχωρεί το χώρο για 3 παραστάσεις (7, 8, 10 Ιουλίου), καθώς και για τις πρόβες του θιάσου, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό και θα μπορεί να παρακολουθεί ο εκάστοτε επισκέπτης του μουσείου. Στη συνέχεια η ομάδα θα περιοδεύσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Σπέτσες, Σύρος, Τήνος, Κύθηρα, Μονεμβασιά, Πόρτο Χέλι), στα πλαίσια θερινών φεστιβάλ.

 

Η ΟΜΑΔΑ

Η ομάδα Oper(O) (http://www.myspace.com/operoteam) δημιουργήθηκε το 2008 στην Αθήνα από νέους καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ως κοινή αναφορά την αγάπη τους για το λυρικό τραγούδι και στόχο να ξεπερασθούν οι προκαταλήψεις που παραδοσιακά περιχαρακώνουν την όπερα. Οι καλλιτέχνες της Oper(O) επιθυμώντας να διατηρήσουν την αμεσότητα που χαρακτηρίζει τις παραστάσεις δρόμου, επέλεξε να παρουσιάσει το έργο της σε πλατείες, δρόμους, παραδοσιακά μνημεία, όπου ο σύγχρονος δημόσιος χώρος χρησιμοποιείται ως φυσικό σκηνικό του κλασικού έργου. Στον αρχικό πυρήνα, που αποτελούνταν από λυρικούς τραγουδιστές, ήρθαν να προστεθούν μουσικοί, εικαστικοί, σκηνογράφοι και video artists, που στηρίζουν το όραμα των Oper(O). Για την ομάδα αυτή η όπερα είναι μία συνθετική μορφή τέχνης (Gesamtkunstwerk), στην οποία όλες οι τέχνες (μουσική, θέατρο, χορός, εικαστικά) συνεισφέρουν στον ίδιο βαθμό, ενώ το τραγούδι/ερμηνεία αντιμετωπίζεται ως primus inter pares.

Οι Oper(O) έχουν παρουσιάσει ως τώρα με μεγάλη επιτυχία παραστάσεις στην Αθήνα και στην επαρχία. Ανάμεσα στις σημαντικότερες στιγμές τους ήταν η Carmen του G. Bizet, που παρουσίασαν για πρώτη φορά στην πλατεία του Πύργου, στην Τήνο κι έπειτα σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Δήμου Αθηναίων, Φεστιβάλ Βορείου Αιγαίου, Φεστιβάλ Ερμιόνης κ.α.). Γύρω από αυτή την παραγωγή διοργανώθηκαν και παραστάσεις-masterclasses, οργανωμένες από φορείς σε διάφορους χώρους, μεταξύ των οποίων και στη μονάδα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ. Έχουν παρουσιάσει την Traviata του G. Verdi στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, τους Μύθους του Αισώπου στο MUSIC BOX του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχουν κάνει εμφανίσεις στο ΒΗΜΑ FM, στην αίθουσα Παρνασσός και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Μαργαρίτα Γερογιάννη, Ειρήνη Γεωργαλάκη

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Γερογιάννη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Γεωργαλάκη

Ενορχήστρωση, Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Ζιάβρας

Σκηνικά: Μανώλης Χάρος

Κοστούμια: Φραντζέσκα Παπανδρέου

Παραγωγή – Επικοινωνία: Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Νάντια Διαμαντοπούλου

Παίζουν και τραγουδούν με σειρά εμφάνισης οι:

Δημήτρης Πακσόγλου, Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Κώστας Πέτρου, Κωνσταντίνος Ραφαηλίδης, Γιώργος Ζιάβρας

Πιάνο: Γιώργος Ζιάβρας

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Παραστάσεις//

Πέμπτη 7 Ιουλίου, ώρα 21.30

Παρασκευή 8 Ιουλίου, ώρα 22.30

Κυριακή 10 Ιουλίου, ώρα 21.30

     

αριθμός επισκεπτών
    --