Πολιτισμός

εκδηλώσεις

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

(Τμήμα Παραδοσιακών Χορών)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιωάννινα 19/2 /2008

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

 

     «Από την Παράδοση των Ακριτών του Ελληνισμού» είναι ο τίτλος της παραγωγής που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» και διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του και ελεύθερη είσοδο για τους φίλους του Πολιτισμού.

 

     Στην μουσικοχορευτική παράσταση, που εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, τέσσερις σύλλογοι θα παρουσιάσουν στοιχεία της Παράδοσης ορισμένων περιοχών της Ελλάδας που βρίσκονται στα σύνορά της σήμερα ή άλλων που απετέλεσαν στο παρελθόν κοιτίδες Ελληνισμού και για διάφορους ιστορικοπολιτικούς λόγους, δεν περιέχονται σήμερα στην κυριαρχία της.

 

     Συγκεκριμένα το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια της Βορείου Ηπείρου, του Πωγωνίου και της Θράκης, ο Σύλλογος Συμιακών Ρόδου «Ο Γλαύκος» στοιχεία της μουσικοχορευτικής Παράδοσης της Σύμης (και γενικότερα των Δωδεκανήσων), αλλά και χορούς της Καππαδοκίας και Μικράς Ασίας, η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου χορούς της ευρύτερης περιοχής του Πόντου και ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, στοιχεία της Κληρονομιάς της Μεγαλονήσου. Για την παρουσία του εν λόγω Ομίλου σημαντική ήταν η συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Ηπείρου.

 

     Σκοπός της εκδήλωσης και της συνύπαρξης εκπροσώπων της Παράδοσης και του Πολιτισμού τόσων περιοχών είναι να αναδεχθεί για μια ακόμη φορά το γεγονός, ότι μέσα από τόσα φαινομενικά διαφορετικά στοιχεία που θα παρουσιαστούν, ουσιαστικά διαφαίνεται το πανέμορφο μωσαϊκό που συνθέτει, μαζί με ανάλογα στοιχεία όλων των περιοχών της, τη μια και αδιαίρετη Ελληνική Παράδοση, τη μία και αδιαίρετη Ελλάδα.

 

     Επίσης σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η γλώσσα, ο χορός, το τραγούδι κ.α ήταν από τα σημαντικά «όπλα» των Ακριτών, στην μεγάλη προσπάθεια να διαφυλάξουν την ιδιαιτερότητα της ταυτότητάς τους, καθώς και την ενότητα και συνοχή του συνόλου τους ώστε να αντέχουν σε κάθε είδους πιέσεις, σε ένα περιβάλλον, που είτε συνόρευε και συνορεύει με άλλες εθνότητες ή περιστοιχίζονταν εξολοκλήρου από τέτοιες.

 

     Και όταν διάφορες συνθήκες έφεραν έτσι τα πράγματα ώστε κάποιες περιοχές από αυτές να μην ανήκουν πια στην Ελλάδα, οι κάτοικοι μέσω της διαφύλαξης στοιχείων όπως και τα παραπάνω κατάφεραν να έχουν διαφυλάξει κάτι πολύ σημαντικό. Την ψυχή τους περήφανη και ελεύθερη.

 

     Αυτά τα στοιχεία στοχεύει να αναδείξει και η συγκεκριμένη παράσταση, προβάλλοντας κυρίως την αισιοδοξία που απορρέει με την παρουσία χορευτών και μουσικών πολλών γενεών, οι οποίοι πιστεύοντας στη δύναμη του Παρελθόντος τους (και χωρίς να ξεχνούν φυσικά τις «μαύρες» στιγμές), επιθυμούν να φτιάξουν ένα καλύτερο και πιο δίκαιο Αύριο στηριζόμενοι στα διδάγματα και τη γνώση που κληρονόμησαν.

 

     Με την εκδήλωση αυτή το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών συνεχίζει την ουσιαστική παρέμβασή του για την διάσωση και αξιοποίηση των Παραδομένων. Στον τομέα αυτό συγκαταλέγονται οι διοργανώσεις 11 Θεματικών Μουσικοχορευτικών Παραγωγών, 3 Θεματικών Συναυλιών, 4 Σεμιναρίων Παραδοσιακού Χορού και πολλών παράλληλων εκδηλώσεων.

 









   αριθμός επισκεπτών
      --