Πολιτισμός

εικαστικοί καλλιτέχνες

«ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΖΑΚΟΥ»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Α.Ε. ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

 

     Παρουσία της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, μελών της Κυβερνήσεως, των αρχών της Ηπείρου, του Νομού και της πόλεως Ιωαννίνων, ανθρώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πνεύματος, στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της τ. Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, εγένοντο τα εγκαίνια της «Αναδρομική εκθέσεως ζωγραφικής» του καταξιωμένου και πρόωρα αποδημήσοντος από την ζωή αποφοίτου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Ζωγράφου και Χαράκτη αείμνηστου Καθηγητού της Σχολής Καλών Τεχνών Βασίλη Καζάκου, γιού του μεγάλου καλλιτέχνη Γεωργίου Καζάκου καθηγητού των Τεχνικών στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων.

     Ιδιαίτερη αίγλη και λαμπρότητα έδωσε στην εκδήλωση η υπό του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας εγκαινίαση της εκθέσεως που περιποιεί ιδιαιτέρα τιμή όχι μόνο στον αείμνηστο καλλιτέχνη δημιουργό αλλά και στην πόλη μας και στην Ήπειρο γενικότερα. Την έκθεση οργάνωσαν τα Αγαθοεργά καταστήματα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Κων/νου Κάτσαρη και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 95η Επέτειο της απελευθερώσεως της πόλεως των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.

     Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου  Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, πρώην Δήμαρχος κ. Φίλλιπος Φίλιος, ο οποίος σκιαγράφησε την μορφή του καλλιτέχνη, εξήρε τη μεγάλη του προσπάθεια για το τόσο πολύτιμο καλλιτεχνικό έργο που κατέλιπε, ίσως το μεγαλύτερο του είδους όλων των εποχών, το Εικαστικό έργο του Βασίλη Καζάκου.

     Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε επίσης στην εικαστική φυσιογνωμία του μεγάλου καλλιτέχνη, μια ξεχωριστή προσωπικότητα των καλλιτεχνών με διεθνή προβολή.

     Με το έργο του Βασίλη Καζάκου ασχολήθηκαν οι σημαντικότεροι ιστορικοί της τέχνης της Ελλάδος, οι οποίοι τον κατέταξαν στους κυριότερους Έλληνες χαράκτες. Τα έργα του Βασίλη Καζάκου εκτέθηκαν επανειλημμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και σε ΜΠΙΕΝΑΛΕ.

     Η Σχολή Καλών Τεχνών τον αναγόρευσε καθηγητή της χαρακτικής, την οποία δίδαξε για πολλά χρόνια. Τον άνθρωπο, τον φίλο, τον διακεκριμένο καθηγητή, υπογράμμισε ο κ. Φίλιος, τιμούμε σήμερα. Ο Βασίλης Καζάκος αγάπησε όσο λίγοι τα Γιάννινα, το κάστρο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, την λίμνη που λάτρευε. Οι φίλοι του είναι σήμερα εδώ για να τον τιμήσουν και για να τον συναντήσουν στα έργα του που θα μείνουν παντοτινά.

     Στην συνέχεια για το έργο του Βασίλη Καζάκου ομίλησε η κ. Λουϊζα Καραπιδάκη Αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης επιμελήτρια της έκθεσης, η οποία αναφέρθηκε στο παραστατικό και  αφηγηματικό έργο του Καλλιτέχνη που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική έμπνευση και άρτια τεχνική εκτέλεση. Η ονειρική ατμόσφαιρα, τα παιγνίδια και ο φωτισμός καθώς και οι συμβολικές παραπομπές, οι άϋλες μορφές των έργων του μας ταξιδεύουν σε κόσμους μακρινούς, αλλά οικείους σε γνώριμα βιώματα και σε άλλες συναισθηματικές διαδρομές.

     Στο πλαίσιο της δημιουργικής ερωτικής σχέσης που είχε ο Βασίλης Καζάκος με την τέχνη του, δεν έπαψε ποτέ να δοκιμάζει, να ερευνά, να ανακαλύπτει. Παρέμεινε πάντα αθεράπευτος εραστής τόσο της ζωγραφικής, όσο και της χαρακτικής, όπως μαρτυρούν τα έργα του, οι δεκάδες υδατογραφίες, τα εκατοντάδες σχέδια, τα πάμπολα λάδια και τα άπειρα χαρακτικά

     Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο ιστορικός της τέχνης καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Χρήστου Θάνος, της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, στον χαρακτήρα και στο ήθος του Γιαννιώτη χαράκτη Βασίλη Καζάκου, αλά και στα μοναδικά έργα του τα  οποία αντλούν τα θέματά τους από τη ζωή των παιδικών χρόνων του δημιουργού, από τα βιώματα, από τις ανησυχίες του για τις παλιές γειτονιές που χάνονταν για την μεγάλη αγάπη του για το Κάστρο, την λίμνη και την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και για την ξεχωριστή τεχνοτροπία των έργων που τον κατατάσσουν στους μεγαλύτερους δημιουργούς των νεωτέρων χρόνων στην Ζωγραφική και στην Χαρακτική.

      Λίγο μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την σημαντική αυτή έκθεση και περιηγήθηκε στα έργα του Καλλιτέχνη τα οποία κατελάμβαναν τον ισόγειο και το ανώγειο το ειδικά διαμορφωμένο για εκθέσεις στον χώρο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων.

      Την εκδήλωση που τίμησε με την παρουσία του και εγκαινίασε την έκθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ.κ. Εφραίμ, οι Υφυπουργοί της κυβερνήσεως κ.κ. Κων/νος Τασούλας και Στ. Καλογιάννης , ο Νομάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης, οι βουλευτές κ. Ευαγγ. Αργύρης και Μιχ. Παντούλας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νικ. Γκόντας, ο Στρατηγός Δ/τής της VIIIης Μεραρχίας κ. Νικ. Καναβάκης, ο Δ/τής Π.Υ. Ηπείρου κ. Β. Καλύνας, ο Αστυνομικός Δ/ντής Ιωαννίνων κ. Αθ. Παλαιοπάνος, ο Δ/ντης Π.Υ. Ιωαννίνων κ. Νάκος, η αντινομάρχης Ιωαννίνων κ. Μαρία Νάκα – Νέσσερη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Ιωαν. Γεροθανάσης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιωαννιτών κ.κ. Φ. Μπουραντάς και Δ. Ζωής, ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Ι. Πεδιαδιτάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας κ. Σέχου, η σύζυγος του αείμνηστου Βασίλη Καζάκου κ. Κασσιανή, οι συγγενείς του καλλιτέχνη και πλήθος κόσμου άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών και πνευματικοί άνθρωποι της Πόλεως των Ιωαννίνων.

      Στον ίδιο χώρο διεξήχθει χθές ημερίδα, αφιερωμένη στο πρωτοποριακό εικαστικό έργο του Καλλιτέχνη, ημερίδα που οργάνωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ι. Γεροθανάσης Πρύτανης Πανεπιστημίου του οποίου ο Βασίλης Καζάκος υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Στην ημερίδα ομίλησαν ο κ. Παναγιώτης Νούτσος, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Θάνος Χρήστου Ιστορικός της Τέχνης Επικ. Καθιηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Αικατερίνη Πολύμερου – Καμηλάκη Δ/ντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Λουϊζα Καραπιδάκη αρχαιολόγος – ιστορικός τέχνης, ο Φίλιππος Φίλιος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής, της οποίας απόφοιτος υπήρξε και ο καλλιτέχνης, ο Νίκος Δεσεκόπουλος Χαράκτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων χαρακτών και η Αννα Δερέκα Συγγραφέας – Δημοσιογράφος.

Βασίλης Π. Κονιτσιώτης

Γιάννενα 21 Φεβρουαρίου 2008

   αριθμός επισκεπτών
       --