Πολιτισμός

"εκθέσεις"

TITANIUM

  Y  I  A  Y  I  A  N  N  O  S  G  A  L  L  E  R  Y

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Στοιχεία Συντάκτη:                                                       

Γιαγιάννου Δάφνη

694.57.85.330 / 210.72.97.644

dafni@titaniumartgallery.com

 

Δημήτρης Ράτσικας

 

Tη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010 εγκαινιάστηκε στην Titanium Yiayiannos Gallery η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ράτσικα, η οποία θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010.

 

Λίγα λόγια για την έκθεση:

φωτογραφίες από την έκθεση

Καλλιτέχνης της διασποράς, που έπειτα από μια πολύχρονη δημιουργική, καλλιτεχνική και επιστημονική πορεία στο Παρίσι – πάνω από σαράντα ατομικές εκθέσεις στη Γαλλία και την Ελλάδα – ο Δημήτρης Ράτσικας επέλεξε, από το 1996 και μετά, να εγκατασταθεί και να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα. Αναγνωρισμένος από το φιλότεχνο κοινό και την κριτική, έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό της Γαλλίας όταν, τη δεκαετία του ’80 οι εκδόσεις Bordas εξέδωσαν σειρά βιβλίων για τη ζωγραφική όπου παρουσιάζονται πολλά από τα έργα του, παράλληλα με έργα αναγνωρισμένων ζωγράφων από την Αναγέννηση ως τις μέρες μας, ενώ για την εικονογράφηση του εξωφύλλου του τόμου για το φως, το 1984, επιλέγονται ένας πίνακας του Rembrandt σε αντιπαράθεση με έναν πίνακα του Δημήτρη Ράτσικα.

Ο Δημήτρης Ράτσικας ζωγραφίζει με βάση την ενιαία θεωρία του χρώματος και την άμεση σύνδεση της με τις ιδιότητες του φωτός, για να προκαλέσει συγκεκριμένη οπτική αίσθηση και αντίληψη. Το πλούσιο έργο του ως ερευνητή στο χώρο της οπτικής αντίληψης και της φιλοσοφίας της τέχνης, αλλά και ως παιδαγωγού – πανεπιστημιακού δασκάλου, δηλώνει ξεκάθαρα τη στράτευση του για μια στενή σχέση και αλληλεπίδραση πράξης και θεωρίας στο καλλιτεχνικό πεδίο και ευρύτερα στο πεδίο της δημιουργίας.

Τα έργα του ακτινοβολούν φως. Το έργο του παραπέμπει σε μια προσέγγιση του χρώματος που έχει τις ρίζες της στον Σεζάν και στη διδασκαλία του για τη δόμηση του χώρου μέσα από την ιδιότητα του χρώματος να αποδίδει το φως. Μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, αυτό που κυριαρχεί είναι αρμονία και συνοχή, ενότητα και καθαρότητα. Η ενότητα δημιουργείται μέσα από αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις χρωμάτων βασικών και συμπληρωματικών, ψυχρών και θερμών, φωτεινών και σκούρων, καθαρών και γκρίζων, που παίζουν με τη διαφάνεια, χωρίς το σύνολο να χάνει την ισορροπία του. Τα πλαστικά στοιχεία ανασυντίθενται οπτικά ως φως που εκπέμπει το χρώμα, αποκαλύπτοντας τη θεωρία στη μορφή.

Στο έργο του κυριαρχεί η ανθρώπινη μορφή. Μέσα από ισχυρά αφηρημένα στοιχεία, που είναι η φόρμα και το χρώμα, αναδύεται μια ερωτική εικόνα. Το έργο του Ράτσικα είναι αφηγηματικό, άμεσα προσβάσιμο και κατανοητό. Η δύναμη της εικόνας είναι αδιαμφισβήτητη, η δραματική διάσταση της ανθρώπινης παρουσίας αναστατώνει, δίνει ερέθισμα για πολλαπλές ερμηνείες.

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:
Δημήτρης Ράτσικας

Ο Δημήτρης Ράτσικας είναι Ηπειρώτης της διασποράς και δραστηριοποιείται στο Παρίσι, στην Αθήνα και στα Γιάννινα. Εκπόνησε τη διατριβή του στη Σορβόννη στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης «Arts Plastiques et Sciences de l Art» με διευθυντή ερευνών τον F. Molnar. Ο τίτλος της διατριβής του είναι: «Η συμβολή της πειραματικής αισθητικής στην πρακτική της ζωγραφικής» (L Apport de l Esthetique Experimentale à la Pratique Picturale). Υπήρξε μαθητής του Γιάννη Μόραλη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) και του G. Singier στην École Nationale des Beaux Arts (E.N.S.B.A.) του Παρισιού. Καλλιτέχνης – ερευνητής, ο Δημήτρης Ράτσικας, διδάσκει εικαστικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και φέρει τον τίτλο του Αναπληρωτή Καθηγητή.  

   

 γράφει η Γιολάντα Ζιάκα

 

μερικά από τα έργα του καλλιτέχνη

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Γιαγιάννου Δάφνη

694.57.85.330 / 210.72.97.644

dafni@titaniumartgallery.com

 

 

 

Βασ. Κωνσταντίνου 44, 116 35 Αθήνα, τηλ: 2107297644 – 2107251063   κιν: 6944277263

ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18.00 - 22.00,  Σάββατο-Κυριακή  11.00-15:00

e-mail:  info@titaniumartgallery.com  wwebsite: www.titaniumartgallery.com

αριθμός επισκεπτών
    --