ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

παρουσιάστηκε το βιβλίου

«Βασίλης Καζάκος»

Ζωγραφική – Χαρακτική

Την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Την έκδοση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.


Βασίλης Καζάκος

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό:

  • Ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

  • Ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Δημήτριος Κωνστάντιος.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι:

  • Ο Θάνος Χρήστου, Καθηγητής ιστορίας τέχνης, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Η Αικατερίνη Πόλυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

  • Ο Θόδωρος Παπαγιάννης, Καθηγητής γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ.

  • Η Ελένη Μάργαρη, ιστορικός τέχνης   η ομιλία

  • Η Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης. 

       Ο τόμος παρουσιάζει την αναδρομική εργασία του Βασίλη Καζάκου, ζωγράφου - χαράκτη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, από το 1965 έως και το 2005. Το εικαστικό έργο του Βασίλη Καζάκου, τόσο ως προς την τεχνοτροπία του εικαστικού του λόγου, όσο και ως προς τις τεχνικές της χαρακτικής, παρουσιάζεται για πρώτη φορά αποτυπωμένο σε μία έκδοση 350 σελίδων. Τις σελίδες της έκδοσης κοσμεί ένας μεγάλος αριθμός έργων του καλλιτέχνη, από τα πρώιμα έργα της περιόδου 1965-1974, τα ερωτικά, τους τροχούς, τα λούνα παρκ, τα φτερωτά ποδήλατα, τις Κυριακές, τα σπίτια στο Κάστρο, τα Bar, καθώς και αυτοπροσωπογραφίες. Επίσης, για πρώτη φορά δημοσιεύονται τα έργα ζωγραφικής του Καζάκου (λάδια, υδατογραφίες, σχέδια) μαζί με τα χαρακτικά του: βαθυτυπίες σε Plexiglas, βαθυτυπίες σε ξύλο, ξυλογραφίες, καθώς και πρωτότυπες σημειώσεις του καλλιτέχνη. Τέλος,  υπάρχουν διάσπαρτα αποσπάσματα από τις λιγοστές συνεντεύξεις που είχε δώσει ο Β. Καζάκος. Πρόκειται για μία πλήρη αρχειοθέτηση, καταγραφή και μελέτη των έργων του, η οποία αναδεικνύει τη συστηματική του έρευνα πάνω στα υλικά και τις τεχνικές χαρακτικής που ο ίδιος χρησιμοποιούσε.

      Στόχος της έκδοσης ήταν να γνωρίσει το ευρύ κοινό την καλλιτεχνική πορεία του, από το ξεκίνημα έως και τις τελευταίες αναζητήσεις, καθώς και τις άγνωστες πτυχές του έργου του. Τα έργα που παρουσιάζονται στον τόμο ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και είναι χωρισμένα σε δέκα θεματικές ενότητες
     Τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν για το υπό ίδρυση Μουσείο «Βασίλης Καζάκος»,  σε διατηρητέο κτίριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.

     Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, των Αγαθοεργών Καταστημάτων και του Ιδρύματος Κατσάρη και προλογίζεται από την Ελένη Αρβελέρ.

 

Για πληροφορίες: Λουΐζα Καραπιδάκη 6972421075

Βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη

οι ομιλίες σε Video ανεβασμένες στο : You Tube

     


φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου

 


  

      αριθμός επισκεπτών