ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

παρουσιάστηκε το βιβλίου

«Βασίλης Καζάκος»

Ζωγραφική – Χαρακτική

Την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Την έκδοση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.


Βασίλης Καζάκος

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό:

  • Ο ΞΊ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

  • Ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Δημήτριος Κωνστάντιος.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι:

  • Ο Θάνος Χρήστου, Καθηγητής ιστορίας τέχνης, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Ξ— Αικατερίνη Πόλυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

  • Ο Θόδωρος Παπαγιάννης, Καθηγητής γλυπτικής της Ξ‘.Ξ£.Κ.Ξ¤.

  • Ξ— Ελένη Μάργαρη, ιστορικός τέχνης   Ξ· ομιλία β–Ί

  • Ξ— Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης. 

       Ο τόμος παρουσιάζει την αναδρομική εργασία του Βασίλη Καζάκου, ζωγράφου - χαράκτη ΞΊΞ±ΞΉ καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, από το 1965 έως ΞΊΞ±ΞΉ το 2005. Το εικαστικό έργο του Βασίλη Καζάκου, τόσο ως προς την τεχνοτροπία του εικαστικού του λόγου, όσο ΞΊΞ±ΞΉ ως προς τις τεχνικές της χαρακτικής, παρουσιάζεται Ξ³ΞΉΞ± πρώτη φορά αποτυπωμένο σε ΞΌΞ―Ξ± έκδοση 350 σελίδων. Τις σελίδες της έκδοσης κοσμεί Ξ­Ξ½Ξ±Ο‚ μεγάλος αριθμός έργων του καλλιτέχνη, από τα πρώιμα έργα της περιόδου 1965-1974, τα ερωτικά, τους τροχούς, τα λούνα παρκ, τα φτερωτά ποδήλατα, τις Κυριακές, τα σπίτια στο Κάστρο, τα Bar, καθώς ΞΊΞ±ΞΉ αυτοπροσωπογραφίες. Επίσης, Ξ³ΞΉΞ± πρώτη φορά δημοσιεύονται τα έργα ζωγραφικής του Καζάκου (λάδια, υδατογραφίες, σχέδια) μαζί ΞΌΞµ τα χαρακτικά του: βαθυτυπίες σε Plexiglas, βαθυτυπίες σε ξύλο, ξυλογραφίες, καθώς ΞΊΞ±ΞΉ πρωτότυπες σημειώσεις του καλλιτέχνη. Τέλος,  υπάρχουν διάσπαρτα αποσπάσματα από τις λιγοστές συνεντεύξεις που είχε δώσει ΞΏ Ξ’. Καζάκος. Πρόκειται Ξ³ΞΉΞ± ΞΌΞ―Ξ± πλήρη αρχειοθέτηση, καταγραφή ΞΊΞ±ΞΉ μελέτη των έργων του, Ξ· οποία αναδεικνύει τη συστηματική του έρευνα πάνω στα υλικά ΞΊΞ±ΞΉ τις τεχνικές χαρακτικής που ΞΏ ίδιος χρησιμοποιούσε.

      Στόχος της έκδοσης ήταν Ξ½Ξ± γνωρίσει το ευρύ κοινό την καλλιτεχνική πορεία του, από το ΞΎΞµΞΊΞ―Ξ½Ξ·ΞΌΞ± έως ΞΊΞ±ΞΉ τις τελευταίες αναζητήσεις, καθώς ΞΊΞ±ΞΉ τις άγνωστες πτυχές του έργου του. Τα έργα που παρουσιάζονται στον τόμο ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές ΞΊΞ±ΞΉ ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ χωρισμένα σε δέκα θεματικές ενότητες
     Τα έσοδα της έκδοσης ΞΈΞ± διατεθούν Ξ³ΞΉΞ± το υπό ίδρυση Μουσείο «Βασίλης Καζάκος»,  σε διατηρητέο κτίριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.

     Ξ— έκδοση πραγματοποιήθηκε ΞΌΞµ την ΞµΟ…Ξ³ΞµΞ½ΞΉΞΊΞ® χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, των Αγαθοεργών Καταστημάτων ΞΊΞ±ΞΉ του Ιδρύματος Κατσάρη ΞΊΞ±ΞΉ προλογίζεται από την Ελένη Αρβελέρ.

 

Για πληροφορίες: Λουΐζα Καραπιδάκη 6972421075

Βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη►

▼ οι ομιλίες σε Video ανεβασμένες στο site: You Tube ▼

Σημείωμα σύνταξης: Για να δείτε χωρίς διακοπές τα video, περιμένετε να φορτωθεί αρκετά (κόκκινη ανοιχτόχρωμη γραμμή), πατώντας την παύση (ΙΙ).
Πατώντας το → Watch in high quality έχουμε καλλίτερη εικόνα. Βρίσκεται κάτω δεξιά της προβολής

 


φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   Ο„ΞΏΞ½ διαβάσανε:
  

αριθμός επισκεπτών