ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Οι εκδώσεις Γόρδιος σας προσκαλούν στην παρουσίαση

του βιβλίου του Γεράσιμου Σκλαβούνου με τίτλο

Η «ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

Από τον ιδεαλισμό στον υλισμό και την οικολογία

 


 

  

  

   

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Αλέκος Αλαβάνος, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής

Περικλής Κοροβέσης, Συγγραφέας

Ευθύμης Παπαδημητρίου, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγγραφέας

Παρέμβαση θα κάνει η Σοφία Αναστασιάδη, πρώην Δημοτική Σύμβουλος Βερολίνου με τους Πράσινους

Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, 1ος όροφος την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 19:30.

 

 

5 video από την παρουσίαση του βιβλίου με επιμέλεια του Ναπολέοντα Ροντογιάννη

 

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου
  

Η μελέτη αυτή καταπιάνεται με το μέγιστο πρόβλημα της ανθρωπότητας, την σχέση ανθρώπου – φύσης, το οποίο είναι και το μέγιστο πρόβλημα της φιλοσοφίας, όπως αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι φιλόσοφοι. Φιλοδοξία του συγγραφέα δεν είναι να υποκαταστήσει τους τελευταίους, αλλά να αναδείξει μέσα από τα έργα τους και την ανθρώπινη πρακτική και ιστορία, αυτή την κεφαλαιώδη σχέση, η οποία στις ημέρες μας, μετατρεπόμενη σε προσπάθεια κυριαρχίας του ανθρώπου στην φύση, με την ανάπτυξη του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, οδηγεί την οικολογική ισορροπία σε πλήρη αποσταθεροποίηση, και την ανθρωπότητα στην καταστροφή ή την εκβαρβάρωση.

Στόχος του συγγραφέα είναι να αποδειχτεί, ότι η προσπάθεια κυριαρχίας του ανθρώπου στη φύση, με ρίζες στην ιουδαϊκοχριστιανική θρησκεία, είναι μια επιδίωξη της  νεοτερικής ιδεαλιστικής αλαζονείας, που θεωρεί την φύση υποδεέστερο δημιούργημα του πνεύματος και αντικείμενο προς στυγνή εκμετάλλευση.

Ο φιλοσοφικός και πολιτικός υλισμός αντίθετα, παρά την παρεκτροπή του πολλές φορές –όπως σε ορισμένα γραπτά του Μαρξ και του Ένγκελς– σε ιδεαλιστικά μονοπάτια, για χάρη της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, παραμένει η μόνη φιλοσοφία η οποία αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία της φύσης, και εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει στους κόλπους της την σύγχρονη επιστήμη της οικολογίας. Η σύζευξη του αριστερού, εργατικού και οικολογικού κινήματος, σε μια αντισυστημική κατεύθυνση, είναι το ζητούμενο.

 

Ο Γεράσιμος Σκλαβούνος γεννήθηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας το 1947. Είναι πολεοδόμος -  χωροτάκτης, μηχανικός και γεωγράφος. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris X Nantèrre (1983). Έχει εργαστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, και σαν ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής πολιτικός μηχανικός και πολεοδόμος – χωροτάκτης. Έχει διατελέσει έκτακτος καθηγητής στα ΤΕΙ Αθήνας (1986-1987), καθώς και γενικός γραμματέας και μέλος του Δ.Σ., του συλλόγου Ελλήνων πολεοδόμων – χωροτακτών (1994-1997). Από το 1998 συμμετέχει ενεργά στο οικολογικό κίνημα, και έχει πρωτοστατήσει στη συγκρότηση κινήσεων πολιτών και συλλόγων προστασίας του περιβάλλοντος. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

 

   

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών