Πολιτισμός

εκθέσεις

Επαν-αγάπησέ το! Επανα– χρησιμοποίησέ το!

Re-love it! Re-use it!

Έπειτα από την μεγάλη επιτυχία της πρώτης συνάντησης στην έκθεση

"Επαν-αγάπησέ το επανα-χρησιμοποίησε το" στα Ιωάννινα, στο Ίδρυμα "Ιβσήφ και Εσθήρ Γκανή"

η συνάντηση θα επαναληφθεί στις 10 Ιουλίου 2009, Τετάρτη απόγευμα 6:00-9:00 μμ,

για όλους εσάς που δεν καταφέρατε να έρθετε.

Σας περιμένω να σας ξεναγήσω στην έκθεση και να συζητήσουμε για την ανακύκλωση την επαναχρησιμοποίηση και την πρόληψη στην Ελλάδα και τον κόσμο!

Θα χαρώ να σας γνωρίσω ή να σας ξανασυναντήσω!

παράταση έκθεσης    

Έκθεση της Βερόνικας Ροντογιάννη

«Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»

Σούτσου 26 Γιάννενα Τηλέφωνο: 2651036517

Έναρξη την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 εκτάκτως ανοικτό το απόγευμα 18:00-21:00


  Βερόνικα Ροντογιάννη

Η έκθεση  θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και θα επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση γύρω από την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την πρόληψη μέσα από την τέχνη. Όλα τα χειροτεχνήματα είναι κατασκευασμένα σχεδόν εξ ολοκλήρου από επαναχρησιμοποιημένα υλικά και κάθε ένα θα συνοδεύεται από κείμενο περιβαλλοντικού περιεχομένου! Η έκθεση θα είναι ιδανική για παιδιά αλλά και για ενήλικες! Είσοδος ελεύθερη!

Την επόμενη Παρασκευή στα πλαίσια της έκθεσης "Επαν-αγάπησε το, Επανα- χρησιμοποίησε το" από τις 18:00 έως τις 21:00, στο ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, ελάτε να ταξιδέψετε στην διαδρομή δημιουργίας των έργων και να μιλήσετε για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η καλλιτέχνιδα θα είναι εκεί για να σας γνωρίσει , να ακούσει τα σχόλια και να λύσει τις απορίες σας.
Να είστε όλοι εκεί!

Δείτε ένα βίντεο για τη δημιουργία σταχτοδοχείου με υγρό γυαλί! 
(ανοίξτε και τον ήχο)
  Εδώ

Μια συνέντευξη με την Γεωργία Σκοπούλη στον Ηπειρωτικό Αγώνα 20/08/20190 (αναδημοσίευση)

Γράψανε για την έκθεση της Βερόνικας Ροντογιάννη

Επαν-αγάπησέ το! Επανα-χρησιμοποίησέ το!

 

    Ας μην παραπλανηθεί ο επισκέπτης της έκθεσης της Βερόνικας Ροντογιάννη από τη χρηστικότητα των δημιουργημάτων της και την ταπεινότητα των υλικών τους. Τα έργα της είναι σύνθετα και κρύβουν πίσω από τους ευφάνταστους τίτλους και την ιδιαίτερη αισθητική τους τη σκληρή και πολυεπίπεδη δουλειά της, όπως και το ενδιαφέρον και την αγωνία της για το μέλλον του οικοσυστήματος. Οι δημιουργίες της ανήκουν στην Οικολογική Τέχνη (Eco Art), η οποία ενστερνίζεται και εφαρμόζει τις οικολογικές αρχές τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη φόρμα και στα υλικά των έργων της. Μια μορφή τέχνης δηλαδή που δεν είναι εγωκεντρική, με τον καλλιτέχνη και το όραμά του ως βασικό θέμα των αντικειμένων, αλλά οικο-κεντρική, με όχημα την καλλιτεχνική έμπνευση και στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Για να φιλοτεχνήσει τα οικολογικά του δημιουργήματα ο καλλιτέχνης οφείλει πρώτα να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και δυσκολίες, όπως ο εντοπισμός και η περισυλλογή των υλικών του. Στην περίπτωση της Ροντογιάννη αυτά είναι πολλές φορές βαριά, δύσκολα στην επεξεργασία υλικά όπως ξύλα που έχουν πεταχτεί στη θάλασσα, μπάζα, ρετάλια ξύλων, γρανάζια μηχανών, τα οποία συλλέγει και μεταμορφώνει σε διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα. Άλλες φορές επιλέγει να επαναχρησιμοποιήσει αντικείμενα και υλικά της καθημερινότητάς μας: γυάλινα σκεύη, ρούχα, εφημερίδες, ρολά χαρτιού υγείας. Πάνω σε αυτά τα φθαρμένα, συχνά αντιαισθητικά, αλλά και επικίνδυνα για το περιβάλλον υλικά η καλλιτέχνιδα διακρίνει το δικό της δημιούργημα, το οποίο αποκαλύπτει με προσεκτικές κινήσεις, το φιλοτεχνεί με έμπνευση και χειρονακτική εργασία.

    Η Βερόνικα Ροντογιάννη έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Επιστήμη του Περιβάλλοντος, την επιστημονική εξέταση δηλαδή της ποιότητας και της ρύπανσής του, και στην Οικολογική Μηχανική, που μελετά τις βιολογικές, οικολογικές και φυσικοχημικές περιβαλλοντικές διεργασίες. Οι γνώσεις και η κατάρτισή της της επέτρεψαν όχι απλώς να μεταμορφώνει με τα χέρια της τα άχρηστα υλικά σε καλαίσθητα χρηστικά τέχνεργα, αλλά και να υπολογίζει τις συνέπειες στο περιβάλλον, εάν αυτά παρέμεναν εκεί πεταγμένα και εγκαταλελειμμένα σαν σκουπίδια. Γι’ αυτό κάθε έργο της συνοδεύεται από ένα σύντομο κείμενο, με το οποίο ενημερώνει το κοινό για διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα, προτείνει τρόπους δράσης για την προστασία του οικοσυστήματος και καλλιεργεί την υπευθυνότητα και την ενσυναίσθηση στη σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον.

    Οι οικολογικές δημιουργίες της Βερόνικας Ροντογιάννη δεν είναι ωστόσο αποκλειστικά χρηστικές, αλλά και καλλιτεχνικές. Η απλότητα, η αγάπη για το χρώμα, οι καθαρές φόρμες και η παραστατικότητα χαρακτηρίζουν τα αντικείμενά της και αποκαλύπτουν την προσωπική της αισθητική. Η επιμελημένη επεξεργασία των υλικών και οι ευφάνταστοι συνδυασμοί τους μεταμορφώνουν την ευτελή πρώτη ύλη σε πρωτότυπα δημιουργήματα, ενώ ο ποιητικός τίτλος κάθε έργου αναδεικνύει ξεκάθαρα την καλλιτεχνική της προσωπικότητα: ευαίσθητη και πρακτική, με ευθύνη απέναντι στον άνθρωπο και αγάπη για το περιβάλλον.

    

 

 
 
    

Τασάκι από ξύλο θαλάσσης (κέδρος) με εσωτερική επίστρωση από υγρό γυαλί 26,5*9 εκ και πράσινα πετραδάκια.  
  
  

Δίσκος από πολτό εφημερίδας ζωγραφισμένος στο χέρι, με βάση με τεχνική κρακελέ. Διαστάσεις 20.5*34 εκ. Μπορεί να πλυθεί με βρεγμένο πανί χωρίς τρίψιμο. Ιδανικό για φρούτα ή άλλα διακοσμητικά πάνω σε τραπέζι σαλονιού ή σε τραπεζαρία.

 

Περισσότερα θα δείτε στη σελίδα της Βερόνικας Ροντογιάννη:  Verocreations

     

αριθμός επισκεπτών
    --