ΤΑ ΝΕΑ

Πως ξαναβρήκα ύστερα από 53 χρόνια…

Αναδημοσίευση από Νέοι Αγώνες         

 «IL RAGAZZO DI GIANNINA» (Το παιδί από τα Γιάννινα)


  

Προ μηνών ένα ρεπορτάζ – παρουσίαση της κυρίας Άννας Δερέκα, στην έγκριτη εφημερίδα σας «Νέοι Αγώνες» με ξάφνιασε ευχάριστα. Τίτλος «Βιβλίο του Γιαννιώτη Λεωνίδα Μιχέλη «IL RAGAZZO DI GIANNINA».

Τον Λεωνίδα τον υποδέχτηκα αρχές του 1958 στην Πίζα της Ιταλίας με σύσταση δικών από τα Ιωάννινα, να τον βοηθήσω να τακτοποιηθεί. Εγώ τότε τελείωνα την περιπέτεια των σπουδών κι εκείνος την άρχιζε. Σε λίγο εγώ επέστρεφα στην Ελλάδα και έκτοτε χαθήκαμε. Επικοινώνησα με την κυρία Δερέκα και με παρέπεμψε στον κύριο Ναπολέοντα Ροντογιάννη στην Αθήνα γνωστό του Λεωνίδα, από τον οποίο πήρα πληροφορίες, διευθύνσεις και τηλέφωνα. Έτσι του τηλεφώνησα στο Μιλάνο όπου διαμένει μόνιμα και με συγκίνηση θυμηθήκαμε την συνάντηση εκείνη στην Πίζα πριν 53 χρόνια. Μου έστειλε το βιβλίο του, το διάβασα και χάρηκα τις ευαισθησίες του και τα γραφόμενά του που αναφέρονται στη ζωή της πόλης μας τη δεκαετία του ’50 και την ιστορία που αναφέρεται στις ρίζες του.

Λίγες μέρες πριν, ένα τηλεφώνημά του με πληροφορούσε πως βρισκόταν στα Γιάννινα για την προετοιμασία της παρουσίασης του βιβλίου του. Δώσαμε σημείο συνάντησης έξω από το βιβλιοπωλείο Λυγούρα και με δυσκολία αναγνώρισε ο ένας τον άλλον. Με ένα στόμα κι οι δυο αναφωνήσαμε «πως καταντήσαμε λοχία ποιος είσαι εσύ ποιος είμαι εγώ».

Σε μια μικρή καφετέρια σε ένα στενό της Λόρδου Βύρωνος κουβεντιάσαμε για τα παλιά όσο μας έπαιρνε η ώρα, γιατί ο Λεωνίδας ετοιμαζόταν πάλι να φύγει την επομένη για το Μιλάνο. Δώσαμε ραντεβού για τις 7 Απριλίου, ημέρα του Λαζάρου, όπου όπως μου είπε σε συνεργασία με την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και το Σύλλογο Ελληνο – Ιταλικής φιλίας, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του.

Θέλω να ευχαριστήσω μέσω της εφημερίδας σας την εκλεκτή συνεργάτιδά σας κυρία Δερέκα και τον κύριο Ροντογιάννη, που συνέβαλαν να ξαναβρώ ένα παιδικό φίλο ύστερα από 53 χρόνια.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Βασίλης Τζιόβα

  

Το βιβλίο του Λεωνίδα Μιχέλη

  

   

 

    αριθμός επισκεπτών