Πολιτισμός

"φωτογραφία"

Άγγελος Καλογερίδης

Βιογραφικό σημείωμα


Άγγελος Καλογερίδης

       Ο Άγγελος Καλογερίδης γεννήθηκε στο Εκκλησιοχώρη Ιωαννίνων το 1922 όπου τελείωσε τη βασική του εκπαίδευση. Τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου παρακολούθησε στην Ιόνιο Σχολή Αθηνών. Εκεί πήρε και τα πρώτα λίγα μαθήματα ζωγραφικής από τον κ. Γαλανό μετέπειτα διευθυντή της Σχολής Σχεδίου ABC. Τις τρεις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου της παρακολούθησε στην παλιά Ζωσιμαία Σχολή, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει την κλίση του στο σχέδιο και τη ζωγραφική με καθηγητή τον εξαίρετο ζωγράφο κ. Αρώνη (παπα-Αρώνη). Κλείνοντας τις σπουδές του στο Γυμνάσιο το 1940 άφησε αναρτημένα πάρα πολλά έργα του, κυρίως με μολύβι και σινική μελάνη στους τοίχους της αίθουσας τελετών, τα οποία καταστράφηκαν με τα ασβεστώματα των τοίχων, εγκαταλειμμένα στην επελθούσα Κατοχή.

  • Σκηνογράφησε τον Οιδίποδα Τύραννο – παράσταση που δόθηκε για το κοινό στο βόρειο προαύλιο της Σχολής.

  • Στην Ιταλική και Γερμανική κατοχή έλαβε μέρος στην Υπηρεσία Κατασκοπείας, διοχετεύοντας πληροφορίες, που υπεξαιρούσε από το τμήμα της Γερμανικής Μεραρχίας που υπήρχε στο Ξενοδοχείο Ακροπόλ.

  • Για τη δράση του φυλακίστηκε ένα χρόνο στις φυλακές Αβέρωφ στην Αθήνα.

  • Με την απελευθέρωση φιλοτέχνησε εξώφυλλα των βιβλίων   του λογοτέχνη ποιητή Βασ. Κραψίτη και Κώστα Αγνάντη.

  • Επίσης στη δεκαετία του 1980, φιλοτέχνησε με φωτογραφίες του αρκετά βιβλία ποίησης της ποιήτριας Άννας Δερέκα. Παράλληλα η φιλία και η επαφή του με τον εξαίρετο φωτογράφο Απόστολο Πανταζίδη, του δημιούργησε την επιθυμία να ασχοληθεί και με ένα άλλο μέσο έκφρασης, την φωτογραφία. Στο Παρίσι, γνώριμη πόλη  από σπουδές του φίλου του, είδε πόσο πλατύς  είναι ο διεθνής ορίζοντας σε κάθε μορφή Τέχνης.

  • Ταξίδεψε πολλές φορές στην Ευρώπη συλλέγοντας εντυπώσεις και εμπειρία από Πινακοθήκες, μουσεία και εκθέσεις, αλλά και μια ευρύτερη γεύση του κόσμου της Ζωής και των αξιών.

  • Πήρε μέρος, με πολλές διακρίσεις σε διεθνείς και Ελληνικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας.

  • Επίσης σε τοπικές εκθέσεις στα Γιάννενα, την Κέρκυρα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε προβολές διαφανειών.

  • Είναι από τα πρώτα μέλη της ΕΗΜ, της Στέγης Γραμμάτων και τεχνών, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία-ΕΦΕ, των Free Lance Photographers των ΗΠΑ και συνεργάτης των εκδόσεων του ΕΟΤ σε τουριστικά έντυπα και της ΔΕΘ, για λογαριασμό της οποίας έχει φωτογραφίσει πολλά αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας.

Εραστής του σκηνικού της φύσης αλλά και της πόλης, δέχεται τόσα μηνύματα, που αισθάνεται πως ο χρόνος είναι τόσο λίγος για να εκφράσει σε τέχνη, όποια τέχνη.

 

Σημείωμα του Ναπολέοντα Ροντογιάννη

[Το Ξενοδοχείο Ακροπόλ ανήκε στον πατέρα του και ήτα επιταγμένο από τους Γερμανούς. Σε συζήτηση που είχα με τον Άγγελο μου ανέφερε τα εξής: Ένας εγγλέζος έπεσε με αλεξίπτωτο στα βουνά της Ηπείρου και ζήτησε κάποιον που να μιλάει Αγγλικά και έτσι συνάντησε τον πατέρα του Άγγελου που είχε ζήσει στην Αμερική. Μετά από συνεννοήσεις ζήτησε από τον Άγγελο να υποκλέπτει ότι χαρτιά σκίζανε και πετάγανε οι Γερμανοί στον κάλαθο των αχρήστων. Ο Άγγελος σε συνεννόηση με τις καθαρίστριες έπαιρνε τα χαρτιά και έτσι μεταβιβάστηκαν στους συμμάχους. Από αυτά οι σύμμαχοι βρήκαν όλα τα πολυβολεία του Ιονίου Πελάγους που βρισκόταν στην Ήπειρο. Το πόσο αυτό έπαιξε ρόλο στην απόφαση των συμμάχων για την απόβαση στην Ευρώπη από το Νότο, δεν ξέρω αν το μάθουμε κάποτε. Παρούσα στη συνομιλία ήταν και η κόρη του Άγγελου, Βίκυ, που μου επιβεβαίωσε ότι πολλές φορές τις διηγήθηκε το συμβάν και ότι ο πατέρας της προδόθηκε από κάποιον συντοπίτη Γιαννιώτη και φυλακίστηκε.]

 

  

 

Φωτογραφίες του Καλλιτέχνη Φωτογράφου

 


Αναδρομική έκθεση Φωτογραφίας στα Γιάννενα 24 Αυγούστου 2005
στα πλαίσια των «Ζωσιμάδων Δράσεις 2005» με την υποστήριξη
της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, του Δήμου Ιωαννιτών
και με τη συμμετοχή και συνδιοργάνωση
του τμήματος Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
του Συλλόγου Παλιών Γιαννιωτών, του Πολιτιστικού Συλλόγου του «Κάστρο»
και του Συλλόγου Αποφοίτων Εμπορικής Σχολής

       

               

       Συνέντευξη της Άννα Δερέκα με τον Άγγελο Καλογερίδη. 12 Δεκεμβρίου  2004.
Ο ευπατρίδης, ο πρύτανης της φωτογραφίας.
Το κατά Καλογερίδην πάθος. Σφράγησε με το πάτημα ενός κουμπιού και την αποκαλυπτική λάμψη του φλας του τη μνήμη μισού αιώνα στην Ήπειρο.


Πρώτο μέρος  της συνέντευξης

Δεύτερο μέρος της συνέντευξης

     *****************************************************************

Ο Καλλιτέχνης φωτογράφος κ. Άγγελος Καλογερίδης,  συνομιλεί με την Άννα Δερέκα Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 την επομένη των εγκαινίων της εκθέσεώς του στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

Πρώτο μέρος της συνομιλίας

Δεύτερο μέρος της συνομιλίας

      

Όλα τα παρακάτω Video βρίσκονται αποθηκευμένα στο You Tube

  

VIDEO No1: από την προσφώνηση του Φίλιππα Φίλιου

  

VIDEO Νο2: από την Προσφώνηση του Θανάση Ζυγούρη

  

VIDEO Νο3: από την ομιλία του Άγγελου Καλογερίδη

  

VIDEO Νο4: από την αίθουσα της έκθεσης στην πινακοθήκη Ιωαννίνων

  

Δεύτερη εκδήλωση αφιέρωμα στον Καλλιτέχνη Άγγελο Καλογερίδη «Ο φωτογράφος της απόλυτης γνώσης του πλάνου και της προοπτικής» Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής και ο Διαλεκτικός Όμιλος Ελλάδος παρουσίασαν τον Άγγελο Καλογερίδη. Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Σημείωμα σύνταξης: Ποτέ δεν συγκρίνεται η ομορφιά μιας φωτογραφίας που τυπώθηκε στο χαρτί, με αυτήν που εμφανίζεται στο ιντερνετ, επειδή μειώνεται η ανάλυση της φωτογραφίας.

     


Βράβευση Άγγελου Καλογερίδη
Από τον Τουριστικό Όμιλο Βορείου Ελλάδος  με τρία Βραβεία 11-07-1968
Συμμετοχή στην 15ην Πανελλήνιο Έκθεση Τουριστικών Φωτογραφιών

   

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Α! Βραβείο για το φωτογραφικό του έργο «ΜΕΤΣΟΒΟ» 9η Μαΐου 1062
    

  Certificate από Kodak 1963
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

   αριθμός επισκεπτών
       --