Πολιτισμός

"εκθέσεις"

Ο Χώρος Σύγχρονης Τέχνης «Α μ υ μ ώ ν η»

(Τοσίτσα 16, Ιωάννινα 454 44, τηλ – FAX: 26510 - 79595),

προσκάλεσε στα εγκαίνια της έκθεσης

Σ Τ Α Υ Ρ Ο Σ  Μ Π Α Λ Τ Ο Γ Ι Α Ν Ν Η Σ

"Γ υ ν α ί κ α,  φ ό ρ μ α  και  χ ρ ώ μ α"

την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

 

Για τον καλλιτέχνη, μίλησε, ο Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Θάνος Χρήστου

 

Ο Σταύρος Μπαλτογιάννης γεννήθηκε στην Πεδινή Ιωαννίνων το 1929. Τα πρώτα μαθήματα σχεδίου τα πήρε στα Γιάννενα από τον καθηγητή του στο Γυμνάσιο Γιώργο Καζάκο, και ζωγραφικής από το γνωστό ζωγράφο Κώστα Μαλάμο, στο Ωδείο, επίσης, των Ιωαννίνων.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1950 – 1955), στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη, απ’ όπου αποφοίτησε με τρεις επαίνους (δύο υπαίθριων σπουδών και έναν ημίγυμνου), και ένα βραβείο (γυμνού). Συνέχισε τις σπουδές του στη Ζωγραφική, για ένα χρόνο, στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας, και το 1959 εξασφαλίζει υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), για ειδικότερες σπουδές στη Συντήρηση Έργων Τέχνης, στο Instituto Centrale del Restauro της Ρώμης. Από εδώ αποφοιτά το 1963, αποκτώντας και το δίπλωμα «Τελειοποίησης Σπουδών», και ευθύς – αμέσως – την ίδια χρονιά, προσλαμβάνεται ως Υπεύθυνος Συντηρητής Αρχαιοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (σημερινό ΥΠΠΟ).

 


Σταύρος Μπαλτογιάννης
φωτ: Μαίρη Κολιού  

Ο Σταύρος Μπαλτογιάννης, παράλληλα με το ζωγραφικό του έργο, με το οποίο, από νωρίς, δίνει το παρόν στους χώρους τέχνης, της Ελλάδας και του εξωτερικού, με συμμετοχές όπως: στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας (1956), στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μόσχας (1957), στη Γκαλερί Τέχνης (Αθήνα, 1959), στη Μπιενάλε των Νέων (Παρίσι, 1959), στην Στ΄ Πανελλήνια Έκθεση (Ζάππειο, 1960), και αλλού, αλλά και με ατομικές εκθέσεις, επίσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκαλώντας πάντα το ενδιαφέρον των κριτικών και αποσπώντας τα επαινετικά τους σχόλια, έχει ακόμα να επιδείξει, τόσο κατά τη θητεία του στο ΥΠΠΟ, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μια μακρόχρονη και σημαντική και αξιοθαύμαστη και πολυσυζητημένη προσφορά στη διάσωση και αποκατάσταση ανεπανάληπτων Θησαυρών - Μνημείων και Πολύτιμων Έργων Τέχνης.

 

Η Aκολουθία Tων Aτομικών Tου Eκθέσεων, φτάνει στο σήμερα – με την τωρινή του ατομική έκθεση στα Γιάννενα, και μάλιστα αμέσως μετά την αναδρομική του με τίτλο «Χωρίς Μοντέλο», στο Μουσείο Μπενάκη, επί της Κουμπάρη 1, στο Κολωνάκι (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, 2009), ξεκινώντας από την πρώτη του: στην Αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας (σημερινή Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος), στα Γιάννενα (1959). Επανέρχεται λοιπόν στον τόπο του, σήμερα: 2010, με κηρομάστιχά του (κηρόχυτης ή εγκαυστικής γραφής) του διαστήματος 2005 – 2009.

 

Η Kαλλιτεχνική Tου Δημιουργία, χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα και τις προσωπικές του αφαιρετικές τάσεις: στη σύνθεση, στο γυναικείο γυμνό, στο πορτρέτο, τις νεκρές φύσεις, και το τοπίο, αλλά επιπρόσθετα και από το απαύγασμα της μαγικής φράσης: «Χωρίς Μοντέλο». Με το έργο του, έχουν ασχοληθεί και έχουν γράψει – σε εφημερίδες και περιοδικά, γνωστοί έλληνες κριτικοί, και φιλότεχνοι.

 

 

Διάρκεια Έκθεσης: 20 Ιανουαρίου – 20 Μαρτίου 2010. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10.00 – 1.30 μμ, 6.30 – 9.30 μμ., Σάββατο 10.00 πμ. – 13.30 μμ. Κυριακή, Δευτέρα κλειστά.

Μαγνητοφωνημένες ομιλίες του Θάνου Χρήστου και του Σταύρου Μπαλτογιάννη στα εγκαίνια της έκθεσης

Φωτογραφίες από την έκθεση και τα εγκαίνια:

  1. Photo Album Έκθεση Σταύρου Μπαλτογιάννη (Γιάννενα 20-01-2010) Φωτογραφίες Μαίρη Κολιού

  2. Photo Album Έκθεση Σταύρου Μπαλτογιάννη (Γιάννενα εγκαίνια 20-01-2010) Φωτογραφίες Άννα Δερέκα

  3. Photo Album Έκθεση Σταύρου Μπαλτογιάννη (Γιάννενα εγκαίνια 20-01-2010) Φωτογραφίες Σταμούλης Studio

Ο Σταύρος Μπαλτογιάννης Μπροστά στην “Πλησμονή”, φωτ. Μ. Κολιού

Η Πρόσκληση της έκθεσης
Το εξώφυλλο του καταλόγου     

αριθμός επισκεπτών
    --